Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Nagyobb odafigyelés kell az utakon!
2023. nov. 9. csütörtök | Keszthely
Nagyobb odafigyelés kell az utakon!
Lassabban és óvatosabban közlekedjünk az őszi-téli hónapokban! Az évszaknak megfelelően növekszik a csapadékosabb napok száma, a vizes utakon pedig megnövekedhet a balesetek esélye. A láthatósági eszközök használata, valamint a megfelelően működő világítóberendezések elengedhetetlenek ebben az időszakban is, hogy könnyebben megelőzhető legyen a baj.

A múlt héten két halálos közlekedési baleset is történt Zala vármegye útjain. Október 31-én Alsónemesapáti és Zalaegerszeg között ütközött össze két személyautó. Itt három ember vesztette életét, míg november 4-én Bocfölde és Sárhida között egy 10 éves kislány halt meg egy közúti szerencsétlenségben.

Az őszi-téli hónapokban még nagyobb odafigyelés szükséges az úton lévőknek akár gyalogosan, kerékpárral, rollerrel vagy gépjárművel közlekednek. Több tényező is korlátozhatja az optimális látási viszonyokat. A statisztikák szerint a legtöbb közúti baleset ebben az időszakban azért fordul elő, mert a sofőrök nem a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezetik a járműveiket.

„Fel szeretném hívni a figyelmet, hogy hiába egy útszakaszra a megengedett sebesség 90km/h vagy 50km/h, mindig a látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel kell haladni, azt kell megválasztani, hogyha szakadó eső van, vagy vizes az út. Vízátfolyásokra lehet számítani, páralecsapódásra, esetleg jegesedésre és eszerint kell megválasztani a gépjárművünk sebességét.” - hívta fel a figyelmet Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy főként az erdősávoknál, a felüljáróknál és a hidaknál fordulhat elő nagyobb eséllyel páralecsapódás. Az erdős területeken és városon belül a fás szakaszokon többször okozhatnak gondot az úttestre lehulló falevelek, ezek ugyanis rendkívül csúszósak lehetnek.

Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy az évszaknak megfelelő gumikkal legyenek felszerelve a gépjárművek. Csalóka lehet ugyanis az időjárás. Hiába lehet napsütés, mégsem melegszik fel olyan mértékben az aszfalt, hogy olyan jó legyen a tapadás, mint nyáron, hogyha esetleg maradnának a nyári gumik.

Érdemes továbbá nagyobb követési távolságot tartva lassabban vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata. Egy esetleges rossz manőverezés esetén a hibák így könnyebben korrigálhatóak. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. Fontos az is, hogy megfelelően működjenek az autók világítóberendezései, hiszen a balesetek megelőzése végett elengedhetetlen a jó láthatóság.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV 

| 2024. jún. 12. szerda 19:15 | Keszthely
Lezajlott a Közlekedik a család területi fordulója Zalaegerszegen.
| 2024. máj. 15. szerda 19:15 | Balatongyörök
Egyre több vasparipás jelenik meg az utakon.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely önkormányzata és a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából létesült okoszebra a Tapolcai úton.
| 2023. dec. 4. hétfő 15:51 | Türje
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
| 2023. nov. 8. szerda 15:36 | Balatonfüred
Magyarország elmúlt 100 évének egyik legsikeresebb időszaka volt a 2014-2020 közötti ciklus.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.