Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Az örömfestés közös pillanatai
2020. jún. 19. péntek | Gyenesdiás
Az örömfestés közös pillanatai
Még 2019-ben ,az év utolsó heteiben Zalaveczky Zita festőművész megkereste a Gyenesdiási József Attila Művelődési Ház vezetőjét és egy lakosságnak szóló festőszakkör indításáról tárgyaltak. Az ötlet nem csak támogatásra talált, hanem nagyon jónak bizonyult. Az alkotó kedvű emberek a térségből jelentkeztek a szakkörbe, amit eleinte a község könyvtárában tartottak. A könyvtár mára kicsinek bizonyult, az festőműhely új helyre költözött és tagjai hetente találkoznak, hogy a tapasztalt festőművésztől tanulhassanak.

A kis alkotóközösség tagjainak magyarázta Zalaveczky Zita festőművész a kép perspektíváját és a technikai megoldásokat. A festőszakkör tagjai pár hónapja csatlakoztak a tapasztalt művészhez, aki a szabaidő hasznos eltöltéséhez, alkotás örömének megéléséhez hozta létre a szakkört Gyenesdiáson.  Ő maga gyermekkora óta mindig alkotott, kurzusokat tartott. A kis műhely a koronavírus járvány ideje alatt üres volt. Két hete dolgoznak ismét együtt. Mindenki nagy örömmel ült le a papír, a vászon elé. A tagok között többen is éveket vártak arra, hogy megtalálják a számukra azt a tevékenységet, ami kizökkenti őket a mindennapokból, amivel feltöltődhetnek.

"Régóta szerettem volna rajzolni,szerettem is rajzolni,csak az élet úgy hozta, hogy nem értem rá. Gyerekek, négy gyerekem van. Aztán nyugdíjba mentem és valami elfoglaltságot kerestem,s hála Istennek láttam a Zita hirdetését,hogy rajzszakkört indít. Rögtön jelentkeztem és azóta itt vagyok."- mondta Újvári Lajosné.

Az ismert festőművész bevezette a szakkör tagjait az örömfestés minden apró titkába. Megmutatta a különböző alkalmazott technikákat. A helyes anyaghasználatot, a festékek játékát a papíron. De az ecsetvonások változtathatóságát, a színekkel való játékot és a jó ötletek megjelenítését is a képen. A tanítványok szinte itták a mester szavait. Mindenből lehetett tanulni.

"Tematika van általában. Megcélozunk egy-egy technikát. Az két, három alkalmon keresztül csináljuk és néha-néha visszatérünk. Tehát, mondjuk csináltunk pasztell képeket,ugyanazt megcsináljuk más technikával. Diópáccal. Nagyon sokat rajzolunk. Kötelező mindenkinek a vázlatfüzet. Mert általában a festőszakkörökön az van, hogy jó hát mindenki odaáll pacsikol valamit. De rajzolni kell tudni. Tehát anélkül nem megy."- mondta el Zalaveczky Zta festőművész.

Zalaveczky Zita nagy örömmel mutatta tanítványainak munkáit. Minden darabban benne van a közös gondolat, a közös munka. Annak különösen örül, hogy a rajzszakkörbe olyan alkotók is járnak, akikkel egészen kiskortól foglakozott.  Mózer Veronika, ma már orvostanhallgató. Ha ideje engedi, egy –egy vizsga után szívesen tér vissza egykori mesteréhez.

"Nyolc éves korom óta járok a Zitához festeni. Tehát 11 éve. Amikor tartott gyerektábort igazából,akkor én mentem, de néha még hozzá a házába is . Csak azért, hogy egy kicsit tudjunk együtt rajzolni vagy pályázatra készültem. Nagyon szeretem pl. az akril festéket és a grafitceruzát. Ha a mindennapokban alkotok valamit, akkor az általában azért történik, hogy egy kicsit kikapcsoljak, hogy elfelejtsem a tanulmányaimat. De igazából bármilyen mennyiségben szeretem."- mondta Mózer Veronika.

A szakkör tagjainak munkáit egy 2021-re tervezett kiállításon a közönség is láthatja majd. Addig is tanulni és fejlődni szeretnének. A nyári hónapokban vendég előadó segítségével ismernek meg más technikákat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános iskola.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Megújult Szendrey Júlia szülőházának a kerítése.
| 2023. júl. 24. hétfő 09:58 | Cserszegtomaj
Immár XIII. alkalommal nyílt meg Takács Ferdinánd festőművész otthonában a MŰSZAK kulturális piknik.
| 2023. már. 16. csütörtök 17:09 | Keszthely
Történelmi visszatekintés és festőverseny is szerepelt az Egry iskola ünnepi programján.
| 2020. szep. 4. péntek 19:07 | Keszthely
Tantermek, folyosók újultak meg a Vajda János Gimnáziumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.