A parenyica sajt készítésének folyamatával is megismerkedhettek a látogatók Reziben. A helyi sajtkészítő mester utasításainak megfelelően először nyújtották a vendégek az alapanyagot, majd ez a sós lébe került. Néhány perc múlva pedig akár natúr módon, vagy ízesítéssel tekerték fel saját sajtjukat. Krizák János számára is nagy élményt nyújtott a nem mindennapi tevékenység. Mint elmondta, szokatlan volt, de örömmel töltötte el az alkotás.
„A sajtkészítő mester tanított be minket, nagyon furcsa érzés volt. Még soha életemben nem csináltam sajtot. Ritkán is ettem előtte és azt mondom, hogy mindenki próbálja ki és mindenki kóstolja meg, mert nagyon jó.”
Németh Tamás séftől az ételek elkészülésének folyamatát ismerhették meg az érdeklődők. A vegyes tálon a húsok mellé parázsburgonya, fejessaláta, amerikai káposztasaláta és kovászos uborka is került. A séf tapasztalata szerint minden alkalommal népszerűek a workshopok, a látogatók kíváncsiak ugyanis a folyamatokra.
„Régen divat volt ugye elbújni a konyhába ugye szakácsokat elrejtegették. Így meg hogy most kicsit kilép az ember az színre, hogy látják, hogyan dolgozunk, hogyan szeletelünk, hogyan fűszerezünk, igazából most már azt mondhatni elég keresettek.”
A megfelelő hangulatról a Bakos család zenészei gondoskodtak. A pincészet üzemeletetőjének hitvallása ugyanis az, hogy a gasztronómiához elengedhetetlen a jó muzsika. A pincészet körülbelül 100 fő befogadására alkalmas. A jövőben több programot is terveznek ide. Ezekben közös lesz, hogy helyi termelők termékei jelennek meg.
„Nekem ez az ideám, hogy úgy mondjam, hogy a helyi termékeket megmutatni és ugye arra alapozni a gasztronómiai dolgokat, készítményeket. Meg egyáltalán, hogy Rezit reklámozni, bemutatni, megismertetni a szélesebb közönséggel. Meg megmutatni a helyi termelőket, akik itt élnek és dolgoznak és csodálatos produktumokat készítenek.” - mondta el Bakos Rezső tulajdonos.
A workshop délutánt követően az elkészült ételeket vacsora keretében kóstolhatták meg a megjelentek. A helyszínen lehetőség nyílt a pincészet különleges borait is megízlelni.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV