Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Korosajt Fesztivál
2016. máj. 3. kedd | Nemesbük
Korosajt Fesztivál
Tehenet fejhettek és sajtot is készíthettek az érdeklődők az első Korosajt Fesztiválon. Első alkalommal rendezték meg a programot Nemesbükön. Az eseménynek helyet adó sajtműhely tulajdonosának célja, hogy elsősorban a gyerekek megismerkedjenek a vidéki életformával és megtanulják, hogy és miből készül a sajt.

Akár a fejést is ki lehetett próbálni. Jelen esetben a békésen táplálkozó Bella várta, hogy megfejjék a bátor vállalkozók. Idősebbek és fiatalok is szívesen próbálták a műveletet. Előbb kézzel, később pedig géppel vették a tejet a jersey tehéntől.

A tavaszköszöntő fesztivált osztrák és alföldi mintára szervezték meg. Nyugati szomszédinknál, a mi Szent György napunkhoz hasonlóan ebben az időszakban hajtják ki a marhákat a legelőre. Erre nagy fesztiválokat szerveznek, ezt honosítanák meg Nemesbükön is.

„Igazából a gyerekeket hoztuk el, hogy lássanak egy kis falusi életet. Nagyon jónak tartom, hogy egy ilyen kisebb település is ilyen fesztiválokat rendez, ahol meg lehet mozgatni a környéket meg a helyi lakosságot is.” - értékelte a rendezvényt a családjával látogató Hegyháti Péter. 

A Korosajt Műhelyt három éve hozták létre. A kezdetben pár példányos állomány ma 16 jersey tehénre duzzadt. Azért tart ilyen teheneket Korosa András, mert az átlagosnál zsírosabb tejük nagyon alkalmas a sajtkészítésre. A tulajdonos a városi életet cserélte le erre az életformára. Az itt kialakult filozófiáját akarja bemutatni az első ízben rendezett fesztiválon. 

„Azt gondolom, hogy kicsit eltávolodtunk az állattartástól, eltávolodtunk a növénytermesztéstől is. Ma már a fiatalok…nagyon kevés az aki tudja például, hogy miből készül a sajt, vagy hogy a tojást a tyúk tojja. Én úgy szeretném nevelni a gyermekeimet, hogy ők tudják azt, hogy mit esznek. Illetve az egészséges életmód: egészséges ételt egyenek, italt igyanak, erre figyeljenek oda. És a minőség! Relatíve lehet olcsón is – persze egy nagy lánccal nem lehet versenyezni – de lehet olcsón, minőségi ételt enni, inni.” - vallja Korosa András.

A fesztiválon kézműves termékeket lehetett vásárolni és családi programokat is kínáltak az érdeklődőknek. Nem csak a tehenekkel, hanem a sajtokkal és azok elkészítésével is megismerkedhettek a vendégek. A szervezők szeretnék jövőre is megrendezni a nemesbüki fesztivált. airwheel self-balancing electric scooter

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
A város és egyben a térség legnagyobb szabású fesztiváljára több ezer vendéget várnak.
| 2024. júl. 3. szerda 19:15 | Keszthely
Zenei aláfestéssel bővül a nyár végéig a Keszthely történelmi belvárosa
| 2024. jún. 28. péntek 19:05 | Vonyarcvashegy
A söré a főszerep az idei első vonyarcvashegyi fesztiválon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.