Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kollektív kiállítás nyílt Gyenesdiáson
2020. szep. 4. péntek | Gyenesdiás
Kollektív kiállítás nyílt Gyenesdiáson
Tegnap este nyílt meg Gyenesdiáson, a Községházán az a kiállítás ahol helyi és környékbeli alkotók munkáiból válogattak. A tematikus,hagyományos őszi tárlat témája ezúttal a hal volt. Festők, festőművészek, keramikosok, népi iparművészek mutatják meg,hogy a Balaton élővilágának egyik meghatározója , a hal milyen gondolatokat váltott ki belőlük.

A Gyenesi Dalárda tagjai balatoni népdalokat énekeltek a kollektív kiállítás megnyitóján,majd a műsort követően Gál Lajos polgármester köszöntötte az alkotókat és Az érdeklődő közönséget. Beszédében kiemelte, hogy a 38 kiállító 50 alkotása is bizonyítja, hogy a helyi és környékbeli emberek nagyon szeretik a Balatont és a balatoni halakat is. Mindenkit saját művészi tevékenységében fogott meg a téma:a  hal.

"Ez egy jó téma mindenhez. Egy festményhez, egy ülő alkotáshoz és sok-sok olyan jellegű dologhoz, ami közösséget teremt. Itt a településen, de a Balaton partján is. És a közösség akkor érik össze, ha itt énekekről van szó, dalokról van szó és olyan alkotásokról ami még nagyobb közösséget szervez össze, és Gyenesdiás büszkén vallja azt, hogy a közösség szervezésben és a Balaton kultúrában próbálunk azért mindig a múltból merítkezni,mert nagyon értékes hagyományai vannak nem csak  a településnek, hanem a Balatonnak is."- mondta Gál Lajos polgármester.

A negyedik alkalommal rendezett tematikus kiállításon azok az alkotók mutatták be munkáikat akik már kiállításaikkal ismertté váltak Gyenesdiáson. A hagyományos  kiállításnak nem csak az a célja,hogy a művészet kedvelők megismerjék az egyéni alkotókat vagy alkotóközösségeket.

"Egy kicsit összejöjjünk, megismerik itt egymást. Elég sokan nem tudták egymásról itt a környékben,hogy ő is fest vagy ő is farag és akkor itt találkoznak. Tehát ez egy közösségépítésnek is jó,mindenki hozza és nagyon érdekes dolgok születnek. Meghirdetünk egy-egy témát,nem is gondolja az ember ,hogy most az idei halasra pl. jött az egyik alkotó:”hát, azt mondja ő azt sem tudta, hogy milyenek a balatoni halak, ez a kiállítás most alkalmat adott neki, hogy utánanézzen, tanulmányozta a halakat, tehát ilyen re is jó egy ilyen kiállítás, hogy ismereteket szereznek az alkotók."- mondta el Hársfalvi Györgyné a kiállítás szervezője.

Az őszi tárlat megnyitóján a nagy számú érdeklődő mellett művészek, művész tanárok is szívesen nézték meg,hogy a Balaton legendájában, népdalokban sokat emlegetett édesvízi halak milyen gondolatokat váltottak ki az alkotóból és hogyan jelentek meg a vásznon, kis tárgyi munkákban.

"Nagyon változatos. Azt látjuk. Különböző módon fogták meg. Még láttam bibliai megfogalmazásban is. A technikák tényleg nagyon változatosak. Az akvarelltől a pasztellig,olajban is nagyon sokféle módszerrel dolgoztak az alkotók. Hát nekem nagyon tetszik. Én úgy látom, hogy több ilyen kollektív kiállítás volt. Ez valami csúcs."- mondta el véleményét Zalaveczki Zita festőművész.

A kiállításon  a fotók , kisplasztikák, kerámiák ,fából készült alkotások mellett ékszerek,kreatív munkák is megmutatják,milyen sokszínű lehet a Balaton élővilága. A tárlat szeptember 30-ig látogatható a Gyenesdisái Községházán.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2024. feb. 23. péntek 19:15 | Hévíz
A Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon fogási tilalom van.
| 2023. dec. 22. péntek 16:24 |
A Magyar Haltani Társaság 15. alkalommal hirdette meg az akciót.
| 2023. okt. 6. péntek 18:01 | Keszthely
A Keszthelyi-öbölben is többször engedtek már a magyar tengerbe uszonyosokat az idén.
| 2022. nov. 30. szerda 17:26 | Keszthely
Becslések szerint a haltermelők és a halboltok akár egész éves forgalmuk 60-70 %-át ilyenkor bonyolítják le.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.