Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Elkészült a Nyugat-balatoni Kalendárium 2021
2020. dec. 2. szerda | Keszthely
Elkészült a Nyugat-balatoni Kalendárium 2021
Hamarosan is lapozgathatja az érdeklődő a 2021 .évi Nyugat-Balatoni Kalendáriumot. Bár a COVID alatt a kötethez a korábbi éveknél nehezebb volt az adatgyűjtés, a tizenkét hónapra osztott kalendárium így is számos érdekességet tartalmaz. Többek között települési érdekességeket, évfordulókat, irodalmi írásokat és recepteket is talál benne az olvasó.

Folyamatos a munka a keszthelyi nyomdában ahol a Nyugat- Balatoni Kalendárium példányai készülnek. A szerzők már november elejére elkészültek a 2021-es kötet nyomdakész szerkesztésével. Az idén a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben nehezebb volt a kalendárium anyagainak gyűjtése is és a megszokott kötetbemutató is elmarad. A sokakban nosztalgiát ébresztő kalendárium a nehézségek ellenére is sok érdekességet kínál az olvasóknak. Új grafikus és szerkesztő is csatlakozott a szerzőkhöz és tartalmában is –immár 6. éve - mindig találhat benne az olvasó újdonságokat. Az ideiben a környék irodalmából és a magyar irodalomból is szemezgethetnek.

"Keszthely a Festeticsek városa. Minden évben volt valamilyen Festetics anyagunk amelyben bíztunk abban, hogy újdonságot tudunk mondani a mindenki által ismert Festetics családról. Az idén kettő olyan Festeticset  is bemutatunk,rövidebben ,hosszabban,akikről talán kevesebb szó esett. Az egyik egy világjáró hajós volt, a másik pedig – tessék kérem jól érteni – az orosz cárnak volt ezredese. Sőt még azt is mondom, hogy pl. az ő sírja a Szent Miklós temetőben van."- mondta el Pelcz István szerkesztő.

Pelcz Istvántól azt is megtudtuk, hogy az új kalendáriumban szerették volna ismertté tenni többek között  Balatonmária díszpolgárát, a sármelléki otelló barátokat, a drón technikai világát, állomástörténetet és a Szent Mihály kápolnát is. A kedvelt horoszkóp ugyan kimaradt, azonban kitűnő ételek receptjeit megtalálja az olvasó.

Papp  Péter a kalendárium másik szerkesztője. Azt mondja, az olvasóktól is sok ötletet kapnak minden évben, de a szerzők is sok érdekességgel találkoztak a gyűjtőmunka során.

"Csak mondjak egyet. Keszthelyhez tartozik- igaz már nem úgy hívják, hogy Verébhegy- ami Kertváros ma már, Stoller Antal az egyik legismertebb mai néptáncos. Koreográfus és táncosként kezdte, akinek a szülői, nagyszülői háza ott van és itt nyaralt. S Tatát rendszeresen, a magyar néptánc atyját itt látja vendégül. "- mondta Papp Péter.

Papp Péter elmondta, hogy a sztorikat, történeteket és a térség felfedezetlen történeteit és szépségeit sokáig lehetne sorolni. Bőven marad  írnivaló a következő kötetre is.

"Deák Ferencről elkezdtem anekdotákat gyűjteni. Nagyon sok ember jött és mondta az ötleteket. „Te én még ezt hallottam én meg úgy tudom”- és fél tucatnyi anekdotát le is írtunk a kalendáriumba. Van olyan, amit nem írtam le. Két okból. Lehet, hogy egy kicsit pajzán ill. nem tudtam bizonyítani, hogy hol és mikor hangzott el."- adott tájékoztatást Papp Péter.

A képekkel és  illusztrációkkal színesített  kalendárium, ami az irodalom, történelem mellett  információt  is ad és praktikus ismereteket is nyújt  még a nyomdában  van, azonban pár nap múlva már az olvasók is lapozgathatják.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2023. dec. 8. péntek 15:06 | Keszthely
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
| 2022. dec. 2. péntek 17:19 | Keszthely
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
| 2019. dec. 24. kedd 14:59 | Keszthely
A szervezők szerint nem várt sikerrel zárult a rendezvény, melyet jövőre is megrendeznek.
| 2019. dec. 4. szerda 19:10 | Keszthely
Bemutatták az új Nyugat- Balatoni Kalendáriumot.
| 2018. dec. 7. péntek 07:00 | Keszthely
Sok érdekességet kínál a 2019.évi Nyugat-Balatoni Kalendárium.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.