Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Változatos olvasmányok a Nyugat-balatoni Kalendáriumban
2023. dec. 8. péntek | Keszthely
Változatos olvasmányok a Nyugat-balatoni Kalendáriumban
Megjelent a kilencedik Nyugat-balatoni Kalendárium. Az olvasók ezúttal is változatos témákkal találkozhatnak a kötet lapjain. Természetesen központi szerepet kap a Balaton, de Keszthely épületeiről és a környék rendezvényeiről is lehet olvasni. A kalendáriumot ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be.

Tizenkilenc szerző írásait olvashatják az érdeklődők a kötet lapjain. Sokan közülük már évek óta oszlopos tagjai annak az íróközösségnek, amely zászlajára tűzte a nyugat-balatoni értékek bemutatását. A dokumentumírások mellett ezúttal is olvashat irodalmi alkotásokat az, aki a kezébe veszi a kötetet.    

„Ez alkalommal Simon Istvánról emlékezhettem meg. Hiszen ennek a vidéknek a költője, Keszthely Sümeg közötti Bazsiban született, és a jelen számban szereplő verselemzésem éppen keszthelyi vonatkozású. Simon István fiatalkorában, amikor itt volt a vendégfogadóból kialakított kocsmában – akkor még nem volt a híres szálloda éppen – írt egy verset Csokonai Vitéz Mihályról." - mondta Németh István Péter a kalendárium egyik szerzője.

A Nyugat-balatoni Kalendáriumban jellemzően keszthelyi vagy környékbeli szerzők alkotásait lehet olvasni. Közös jellemzőjük, hogy mindannyian szívügyüknek tekintik a Balaton nyugati csücskét, és céljuk a régió értékeinek megőrzése és továbbadása. A kötetben Góth László, a Debreceni Egyetem nyugalmazott professzora a Dervalics-Boér villáról értekezik.

„Ez különösen azért is volt számomra emlékezetes, mert egy szép régi épület napjainkban, és az ’50-es évek elején – ’55-’56-ban – unokatestvérem kapott ott lakást és sokat jártam oda, azért ismerem. Most láttam egy szép képet róla a ’910-es évekből, azt hiszem ’912-ben jelent meg az a képeslap, és utána kezdtem elbogozgatni, hogy ki volt a tulajdonos.” - tájékoztatott egy másik szerző, a Debreceni Egyetem nyugalmazott professzora, Góth László.

A 2024-es kalendárium témái között szerepel a Balaton vízminősége, Lady Mary Hamilton, Bródy János és Koncz Zsuzsa balatongyöröki találkozása, valamint az Örvényeshegy és a Margófesztivál. A szerkesztők igyekeznek a régió természeti, épített és kulturális értékeit valamint jeles személyeit bemutatni.        

„Ebben az évben ha csak azt mondom, hogy ott volt Zalacsányban az Örvényesvölgy. Al Di Meola, a világ legjobb gitárosa eljött Zalába, ez valami csodaszámba megy. A Margófeszt is, ami Szentgyörgyváron. Én most nem azokról a falunapokról, amiről néha-néha kicsit pejoratívan is szoktak beszélni, nem azokról beszélek, hanem tényleg. Itt volt a KeszthelyFest, Gyenesen amilyen rendezvények voltak, tényleg nívósak.” - emelte ki Papp Péter, a Nyugat-balatoni Kalendárium szerkesztője.

A kalendárium szerkesztőbizottsága bízik abban, hogy mindenki talál magának értékes és élvezetes olvasnivalót a 2024-es kötetben is.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. dec. 2. péntek 17:19 | Keszthely
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
| 2020. dec. 2. szerda 19:05 | Keszthely
A 2021.évi kalendárium is számos érdekességet kínál az olvasóknak.
| 2019. dec. 24. kedd 14:59 | Keszthely
A szervezők szerint nem várt sikerrel zárult a rendezvény, melyet jövőre is megrendeznek.
| 2019. dec. 4. szerda 19:10 | Keszthely
Bemutatták az új Nyugat- Balatoni Kalendáriumot.
| 2018. dec. 7. péntek 07:00 | Keszthely
Sok érdekességet kínál a 2019.évi Nyugat-Balatoni Kalendárium.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.