Sokan nem is gondolnák, de az édességgyárakban és cukrászatokban már a nyár folyamán elkezdődik a szaloncukrok gyártása. Időben kell nekiállni ugyanis ahhoz, hogy karácsonyra rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiség és senki ne maradjon édesség nélkül az ünnepen. Ma már rendkívül széles az ízpaletta, de a klasszikusok, a zselés, a kókuszos és a vajkaramellás még mindig a kedvencek közé tartoznak. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény a mindenmentes termékekre is.
„2018-ban kezdtünk fitt termékekkel próbálkozni, hiszen nekünk is a családban vannak különböző érzékenységekkel küzdő személyek. Tehát vagy cukorbeteg, laktóz-, gluténérzékenység és úgy gondoltuk, hogy azzal, hogy valakinek ilyen érzékenysége van, amellett ne kelljen lemondani az élvezetekről. Tehát ugyanolyan élvezettel tudjon fogyasztani akár egy kókuszos, egy rumos-kakaós vagy egy zselés szaloncukrot, mint az, aki egészséges. Éppen ezért kezdtük el létrehozni ezeket a termékeket. Nagyon-nagyon büszkék vagyunk, mert tulajdonképpen a rumos-kakaós szaloncukrunk a laktózmentes kategóriában második helyezettet érte el.” - tájékoztatott Rácsai Marianna, a Lissé kereskedelmi vezetője.
Az Év Szaloncukra versenyt idén először rendezték meg civil kezdeményezésre. A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott. A Lissé az évek során több versenyen is megmérette magát, hiszen ez számukra is jó visszajelzés a termékeik népszerűségét illetően. A szaloncukrok közös vonása, hogy minőségi belga csokoládé bevonattal készülnek és a klasszikus ízek mellett különlegességek is találhatók a palettán. Így az ínyencek idén mák- és diótöltelékes édességet is akaszthatnak a karácsonyfára.
„Ebben az évben – ha már a cukros termékekről is beszélünk – létrehoztunk egy olyan terméket, hogy Karácsonyi Csoda. Igazából ez a termék egy kicsit olyan – nem írhattuk rá a termékre azt, hogy bejgli, mert a bejglinek van egy kötöttsége, hogy milyen töltöttségi aránynál lehet ráírni azt, hogy bejgli. Ez a termék azért Karácsonyi Csoda, mert egy nagyon finom mákos és diós töltelékkel készül. Tehát tulajdonképpen majdnem olyan, mintha bejglit fogyasztanánk nagyon finom belga csokoládéval lemártva.” - tette hozzá a szakember.
A szaloncukrok ízeinek ma már csak a fantázia szabhat határt. Fontos azonban a csomagolás is, hiszen sok családnak a karácsonyfa ékeként is szolgál ez az édesség. A Lissében is figyelnek arra, hogy ne csak az íz, hanem a csomagolás is rabul ejtse a vásárlókat. Az édességgyárban a gyerekekre külön is gondoltak, számukra is létrehoztak egy különlegességet, a karácsonyi csomagolásba rejtett gumicukrot.
Regman Karola - Keszthelyi TV