Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új életteret alakítanak ki a rovaroknak
2021. jan. 8. péntek | Keszthely
Új életteret alakítanak ki a rovaroknak
Holt fákat és természetvédelmi farakást is kialakítanak a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert területén. A veszélyessé vált, kivágásra ítélt fákat ilyen módon hasznosítják újra, életteret biztosítva ezzel a rovaroknak és más kisebb állatoknak. A park üzemeltetője nagy örömmel fogadta az önkormányzat ötletét, hiszen fontos számukra a természetvédelem és az is, hogy igazodjanak Keszthely klímastratégiájához.

A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert területén több olyan fa is van, amely különböző okok miatt balesetveszélyessé vált. Ezeket városi környezetben ki kell vágni. Keszthely klímastratégiájában kiemelt helyet foglal el a környezetvédelem. Így Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő, természetvédelmi mérnök segítségével a kivágott fákat a helyszínen hasznosítják annak érdekében, hogy élőhelyet teremtsenek például a rovarvilágnak, amely természetes környezetben holt fákban él.

„Ezt a holt fa szerepet úgy tudjuk pótolni, hogy megpróbálunk minél nagyobb törzsdarabokat elhelyezni megfelelő területeken. Szeretnénk, hogyha szépen ugyanúgy lebomlanának azok a törzsdarabok, illetve megjelennének benne azok a rovarfajok, amelyek kifejezetten a holt fákhoz kötődnek és azokban fejlődnek. Illetve ha ők megjelennek, akkor megjelenik a madárvilág, illetve a denevérfajok is megjelennek itt a területen vagy pedig itt tudjuk őket tartani.” - tájékoztatott az önkormányzati képviselő.

A kutyás park területén természetvédelmi farakás is épül. Ennek szintén az a szerepe, hogy számos kisállatnak adjon menedéket. Ez a farakás a házaknál oly gyakori tűzifarakást szimbolizálja. Itt otthonra találnak a gyíkok, de ha kisebb hézagokat hagyunk, akkor a sünöknek is nappali vagy téli búvóhelyként szolgál. Ezek a farakások is menedéket adhatnak a rovaroknak, ehhez meg kell fúrni a fák oldalát, de komplett bogártanyát is ki lehet alakítani egy-egy nagyobb farönkből. A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert üzemeltetője örömmel járult hozzá a kivágott fák újrahasznosításához.

„Reméljük a kutyáknak is tetszeni fog ez, amit szeretnénk megvalósítani. A természetvédelem szempontjából mindenképpen fontosnak tartjuk és tényleg ezt tartjuk folyamatosan szem előtt, hogy a természetet óvjuk és védjük. Ezt a Kutyás Parkban is mindenképpen szeretnénk ezt a továbbiakban megvalósítani.” - emelte ki Sziládi-Kovács Tibor, a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert üzemeltetője.

A farakás a fák kivágásának ütemében folyamatosan készül, a szakemberek a tavaszra szeretnék megvalósítani. A tervek szerint Keszthely más pontjain is kialakítanának hasonló rovarhoteleket a kivágásra ítélt fákból. Emellett arra bíztatják a lakosságot, hogy a saját kertjükben is hasonló módon hasznosítsák újra a kivágott gyümölcs- vagy díszfákat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A Magyar természetvédők Szövetségének biodiverzitást megörző kampányához csatlakozott a NABE.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A lehetőség azoknak ajánlott, akik mélyebben szeretnének belemerülni a természetvédelem gyakorlati világába.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A kerti tavaszi munkák során fokozottan figyeljünk a rőzserakásokban megbújó állatokra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.