Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Bortúra a Zsidi-hegyen
2021. jan. 26. kedd | Várvölgy
Bortúra a Zsidi-hegyen
Vince Pince bortúrára várták az érdeklődőket a várvölgyi borosgazdák. Hat állomáson lehetett kóstolni a várvölgyi borokat. A szervezők célja a közösségépítés mellett az, hogy bemutassák a gazdag, helyi borkultúrát. A településen ma is szívesen foglalkoznak a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A járvány miatt a korábbiaknál szerényebb létszámmal szervezhették csak meg a programot.

Kellemes napsütés fogadta a pincetúrára érkezőket. A Polgármesteri Hivataltól indították útnak a résztvevőket a Zsidi-hegy irányába. Hat állomáson várták a túrázókat. A járvány miatt 50 főben korlátozták a résztvevők számát, akik legfeljebb 10 fős csoportokban, 15 percenként indultak el.  A részvételt előregisztrációhoz kötötték, nagy érdeklődést tapasztaltak a szervezők.

„Én már az első Vince Pince óta rendszeres tagja vagyok ennek a túrának. Elsősorban ez a rendezvény egy ilyen faluösszehozó rendezvényként funkcionál. Itt ismerősök, barátok együtt iszogatnak, együtt kóstoljuk meg egymásnak a borát” - mondta el Pelikán Péter résztvevő. 

Ha megcsordul Vince tele lesz a pince! – tartja mondás. Ez alapján bizakodóak lehetnek a várvölgyi borosgazdák. A jeles naphoz több hagyomány kapcsolódik. Szokás ilyenkor a szőlő négy sarkából vesszőt metszeni, majd a melegben kirügyeztetni – ebből lehet következtetni a termésre. Czimondor Endre Cabernet franc és rizlingszilváni borokkal kínálta vendégeit.  A borosgazda jó évjáratnak örvend: „Először rosszul alakultak a dolgok, de nem lett belőle probléma. Elég jó cukorfok is lett, savak is megvannak, úgyhogy én meg vagyok vele elégedve egyébként, hogy milyen volt az évjárat. Remélem, hogy az idén is lesz ilyen, vagy jobb.”

Várvölgyön három szőlődűlő van. A bazalt altalajon elsősorban rizlinget termesztenek a gazdák, de megtalálható több direkttermő fajta is, mint például az Othello, de már megjelentek modernebb fajták is. Három nagytermelő is működik a településen, akik a piacon értékesítik nedűiket. A pincetúra célja, hogy a gazdag várvölgyi borkultúrát népszerűsítsék és közösséget építsenek.

Barcza Balázs polgármester: „Az alapfelállás az, hogy egy közösségi eseményt csináljunk, még hogy ha még most kisebb csoportokban is. A közösségek, az egész faluközösség igényli, vidékről is sokan látogatnak erre a programra. Valamint azért, hogy népszerűsítsük magát a borkultúrát, megmutassuk azokat a gazdákat, akik szívesen vállalják, hogy megmutassák a boraikat és mindegyik kifejezetten jó bort készít.”      

Várvölgyön ma is sokan foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A fiatalok is szívesen borászkodnak. A gazdák többsége családi hagyatékként gondozza ültetvényét. Azt vallják, aki belecsöppen ebbe és szereti a munkát, csinálja, amíg bírja.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Balatongyörök
Hét balatongyöröki pincészet kínálta a hétvégén saját, tájjellegű borait a “Tavaszi Becehegyi Bortúra” borkóstoló keretében.
| 2023. jan. 23. hétfő 11:19 | Rezi, Várvölgy
Reziben és Várvölgyön is tartottak rendezvényt a hétvégén.
| 2022. nov. 17. csütörtök 17:50 | Keszthely
A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően nem terjedtek át a lángok a családi házra.
| 2022. szep. 7. szerda 17:28 | Balatonederics, Lesencefalu
A szárazság és a gazdasági helyzet sem kedvez a termelőknek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.