Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Üzbég földbe keszthelyi burgonyát
2021. ápr. 28. szerda | Keszthely
Üzbég földbe keszthelyi burgonyát
Jelentős szerepe van Keszthelynek az üzbég-magyar burgonyanemesítési programban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Üzbegisztánban kötött együttműködéséhez a szakmai hátteret a keszthelyi Burgonyakutató Állomás adja. Már több itt nemesített fajtával megkezdték a termelési kísérleteket az ázsiai országban. Az állomás mindemellett egy új fajtajelöltet is állami kísérletbe regisztrált. A szakemberek nagy reményeket fűznek a Balatoni sárga fajtához.

A laboratóriumi körülmények közti szaporítás az első lépése a vetőburgonya előállításának. Öt év szükséges, hogy ezekből a palántákból értékesíthető vetőburgonya legyen. Az idő mellett természetesen a szaktudás a legfontosabb ahhoz, hogy a minőségi előírásoknak megfelelő vetőgumót állítsanak elő. Magyarország Kormányának közreműködésével a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem március végén kötött együttműködési megállapodást üzbég intézetekkel közös burgonyanemesítési program indításáról. Az egyetem ajánlotta fel üzbég partnereinek, hogy kiváló fajtáit és a vetőgumó-szaporítási rendszert biztosítja az ezzel nem rendelkező ázsiai országnak.

Dr. Polgár Zsolt, a MATE Burgonyakutató Állomásának vezetője: „Nem szándékozunk úgy, mint mondjuk a nyugat-európai nemesítő házak – legyenek németek, hollandok, franciák – hogy több ezer tonna számra kamionon szállítanak 6000 kilométeres távolságra vetőburgonyát csillagászati áron. Hanem mi gazdaságosan, helyben, az ottani költségviszonyoknak megfelelően előállítjuk a fajtáinkból a vetőburgonyát és nem Magyarországról exportálunk nagy mennyiséget, hanem tényleg csak a kiindulási szaporítóanyagot tervezzük oda kivinni és helyben megoldani a fajtáinknak a vetőgumó-szaporítását  és így lényegesebben versenyképesebbek tudunk majd lenni reményeink szerint a jelenleg száz százalékos importtal szemben.”

A szakemberek szerint a keszthelyi vetőgumó alkalmas arra, hogy az ottani éghajlati viszonyok közt termesszék. Üzbegisztán burgonyatermesztési kapacitása ötszöröse a hazánkénak.  A 33,5 millió lakosú országnak alapvető élelmiszere a krumpli. A keszthelyi Burgonyakutató Állomás hat saját nemesítésű fajtát vitt ki Üzbegisztánba. Már megkezdték a hivatalos állami regisztrációs kísérletek folyamatát. 

„A partnerek is megvannak hozzá állami oldalról is és a magánszférából is Üzbegisztánban, hogy felkarolják ezt a programot, amire az ottani állam egy jelentős kutatásfejlesztési anyagi hátteret is biztosít. Egyelőre Magyarország, mi a know-how-val, a szaktudással és a fajtáinkkal szállunk be ebbe az együttműködésbe. A fizikai megvalósítás pedig a mi szaktanácsadásaink alapján az ő pénzükből valósul meg Üzbegisztánban” - tette hozzá dr. Polgár Zsolt. 

Keszthelyen már 1960-ban elindult a burgonyanemesítési program, mely azóta is folyamatos. Cél olyan rezisztens fajták nemesítése, melyek ellenállnak a betegségeknek és megfelelnek a fogyasztói igényeknek. Jelenleg fontos szempont, hogy bio-termesztéshez alkalmas fajtákat nemesítsenek. Tíz államilag elismert fajtája van a Burgonyakutató Állomásnak. Legújabb fajtajelöltjük a Balatoni sárga: „Ez az új fajtajelöltünk – ami majd körülbelül két év múlva tud forgalomba kerülni – abszolút vegyes hasznosítású lesz. Akár pomfrites gyártásra is alkalmas lesz, otthoni felhasználásra pedig – ha salátának nem is de –sütve, főzve ajánlani tudjuk majd. Nem szürkül a húsa egyáltalán és egész jó rezisztenciákkal rendelkezik, a vírusok mellett a fitiftórával szemben is.”

A Burgonyakutató Állomáson arra számítanak, hogy a Balatoni sárga legalább azt az ételezési minőséget tudja majd nyújtani, mint a nagy népszerűségnek örvendő Balatoni rózsa.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ismét megtartották a burgonyafajta bemutatót.
| 2023. jún. 29. csütörtök 15:09 | Keszthely
21. alkalommal várták a termelőket a Georgikon hagyományos fajtabemutatójára.
| 2023. ápr. 26. szerda 16:12 | Várvölgy
A magasabb összeg ellenére az emelkedés azonban csökkent a tavalyi értékekhez képest.
| 2022. szep. 20. kedd 17:34 | Gyenesdiás
Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a burgonyát népszerűsítő rendezvényt Gyenesdiáson.
| 2022. júl. 1. péntek 16:49 | Keszthely
A legújabb eszközöket és technológiákat ismertették a 20. fajtabemutató napon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.