Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Debütált az első balatoni musical
2021. júl. 13. kedd | Vonyarcvashegy
Debütált az első balatoni musical
Tihany herceg, a hullámkirály és az aranyszőrű kecskenyáj is megelevenedik az első balatoni musicalben. A Rege a tihanyi visszhangról című darab a vonyarcvashegyi szabadtéri színpadon debütált szombaton. A musicalt a Balaton Teátrum és a Hahota Gyermekszínház állította színpadra. A produkciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta.

A tihanyi visszhang története elevenedett meg Vonyarcvashegyen. A Balaton Teátrum hazánkban elsőként állított színpadra olyan musicalt, amely balatoni legendát mesél el. A Kertmoziban az Időmanó sietett Bolotun apó segítségére, hogy elmesélhesse a visszhang regéjét. A nézők végigkövethették a múltban a történetet, a jelenben pedig azt, ahogy a könyv lapjai újra méltó helyükre kerülnek.

„Egy ilyen darab megírása mindig azzal kezdődik, hogy egy jó dramaturgiát kell összerakni, amire elkészülhet a szöveg. Ebben is nagyon sok segítség volt, Pete László, ő a szöveg írója, együtt dolgoztunk a rendezővel, Lovas Gabriellával, együtt találtuk ki, hogy hogyan legyen az egész darabnak a váza, hogy értelme legyen, hogy jó legyen.” - mondta Szűcs Balázs, a Balaton Teátrum vezetője.

A musical létrehozásában a Balaton Teátrum mellett a Hahota Gyermekszínház is közreműködött. A darabot Lipták Gábor Aranyhíd című mondagyűjteménye alapján állították színpadra. A maroknyi szereplő nagyon lelkesen próbált az elmúlt hónapokban, bár a járvány miatti korlátozások megnehezítették a helyzetüket. 

„Tavaly szeptemberben kezdtük el, novemberben akartuk bemutatni, pont akkor, amikor mondták, hogy na, itt ennyi volt, kész, vége, leállunk mindennel. Szereplőcserék is voltak, tehát nem a teljes kezdő gárdával csináljuk. Nagyjából március környékén folytattuk az egész próbafolyamatot, most reméljük, hogy beérett.” - emelte ki Berecz György, a Balaton Teátrum színésze.

A musical vonyarcvashegyi kezdeményezésre, Pali Róbert polgármester és Iváncsics Zsolt producer közös ötlete alapján jött létre. A szórakoztatás mellett az előadás célja megőrizni és továbbadni a balatoni mondakincset.                

„Én azt gondolom – persze születnek művek, külföldről játszunk rengeteg musicalt, de magyar fiatal tehetségek, magyar művészek írták ezt a musicalt, a magyar tengerről írtuk ezt, magyaroknak írtuk, Magyarországunkról. Azt gondolom, ha egy nemzet elfelejti önmagát, akkor az halálra van ítélve.”  - tájékoztatott Iváncsics Zsolt, a Balaton Teátrum és a Hahota Gyermekszínház producere.

A Rege a tihanyi visszhangról című darab az Európa Kulturális Fővárosa projektben is szerepel. 2023-ra egy balatoni trilógia fog készülni, egy újabb musicalt és egy bohózatot is színpadra állít a társulat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2020. aug. 24. hétfő 14:20 | Keszthely
A Magyar Teátrumi Társaság szervezésében a helyszínen alkották meg a Keszthelyről szóló darabot.
| 2017. dec. 7. csütörtök 19:35 | Keszthely
Az ismert és népszerű musicalt láthatták először a Balaton Színház ifjúsági bérletesei az idei szezonban.
| 2017. feb. 3. péntek 17:54 | Keszthely
A Koltai Róbert felejthetetlen filmjéből készült musicalt a veszprémi Pannon Várszínház mutatta be.
| 2013. júl. 31. szerda 17:40 | Keszthely
A Balaton Színházban volt a premierje a kilenc ország fiataljai által előadott musicalnek.
| 2013. júl. 15. hétfő 17:19 | Keszthely
Kilenc ország fiataljai készülnek az orosz Roszatom Ifjúsági Színházzal egy musicalre.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:15
Balatoni Mozaik
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.