Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vágta a Faludi-síkon
2021. aug. 23. hétfő | Gyenesdiás
Vágta a Faludi-síkon
Idén tizenkettedik alkalommal adott otthont Gyenesdiás a Festetics Vágtának, a Nemzeti Vágta regionális előfutamának. Festetics II. Tasziló tréningpályáján a kishuszár futamokban tizenhárman álltak rajthoz, felnőtt kategóriában tizenkét induló volt.

Kiélezett, gyors tempójú előfutamokon versengtek a döntőbe jutásért a lovasok a délelőtti versenyeken. A verőfényes napsütésben mintegy ezer néző szurkolt a lovasoknak.

“A történelmi múlt kötelez bennünket, ezen a történelmi pályán" - a megnyitó ünnepségen Gál Lajos polgármester eképpen elevenítette fel, hogy 1899 után ezen a pályán, a Faludi-síkon már lovakkal foglalkoztak. A nagy melegben, a lovas programok mellett a kitelepülő büféknél sorokban álltak az emberek a sörért, üdítőért, kürtőskalácsért és egyéb finomságokért. Kocon Anett a párjával érkezett a Festetics Vágtára. Ezt mondja: "Én most vagyok itt először ezen a vágtán. Igazából azért jöttünk, mert a párommal tegnapelőtt voltunk a Festetics kastélynál, és akkor hallottunk erről a rendezvényről. Úgy gondoltuk, hogy biztos nagyon jó lesz. És valóban: eddig nagyon tetszik nekünk."

Az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők a Nemzeti Vágta regionális előfutamára. Hortobágyról, Szilvásváradról, de a közeli Vonyarcvashegyről és Cserszegtomajról is voltak indulók. Savanyú Tibor is innen érkezett: "Az elsőn is már indultam. Akkor még a a telivérek is indulhattak, tehát ott sok esélye nem volt a többieknek. De utána is többször, mikor megfelelő lovam volt, akkor én elindultam és nekem ez egy nagy élmény."

Gyenesdiás egyedülálló dicsősége, hogy az előfutamot tizenkét esztendeje, minden évben meg tudják rendezni. "A vágta egyik célja, hogy a települések a lovas sport által is közelebb kerüljenek egymáshoz" - világított rá a szervező, Varga Zoltán, majd így folytatta: "A Nemzeti Vágta a hagyományok megőrzésére lett alapozva, az egésznek a kitalálása, létrehozatala. Ugyanis elsődleges céljai közt szerepel a települések egymáshoz közelkerülése. Ezért is az alap az, hogy települések nevezhetnek lovasokat, tehát nem is egyének neveznek lovasokat, hanem a településeknek kell mögé állni egy-egy lovasnak."

A programok már délelőtt elkezdődtek a Faludi-síkon. Több versenyszámban is indultak a lovasok. A kora esti órákban még több érdeklődő előtt rendezték meg a döntőt.

A felnőtt kategóriában a legjobb eredményt Bükkösd település érte el Arató Barnával, aki korábban már bizonyított: például volt magyar bajnok távlovaglásban. "Egy ilyen nyerés azt gondolom, hogy jó. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen a ló, mert nem nagyon volt még neki ilyen feladat. Eddig általában nem sikerült, mert nem lehetett vele jól startolni" - mondta el a versenyző.

A Festetics Vágta második helyezettje Szilvásvárad lovasa lett, a harmadik helyen Vonyarcvashegy indulója végzett, ők szereztek jogot az indulásra a Nemzeti Vágtán, melyet október első hétvégéjén, Budapesten rendeznek meg.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. aug. 22. kedd 17:23 | Gyenesdiás
A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny.
| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
| 2021. aug. 19. csütörtök 17:26 | Keszthely
Koncertek, játékok és lovas programok is lesznek a háromnapos hétvégén.
| 2020. aug. 24. hétfő 14:11 | Gyenesdiás
A gyenesdiási elővágtáról összesen 6 lovas jutott tovább a Nemzeti Vágtára.
| 2020. aug. 17. hétfő 14:44 | Gyenesdiás
A verseny előtt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt egy héttel elhalasztották az előfutamot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.