Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Gulyás József, az első kócsagőr
2021. szep. 15. szerda | Vörs
Gulyás József, az első kócsagőr
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja. A Természetvédelmi Őrök Országos Találkozójának kezdő eseményeként ünnepélyes keretek között leplezték le a sírra készített domborművet, amelyet az önkormányzat és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága közösen újíttatott fel. Egyúttal bemutatták az ükunokája által írt “Kis-Balatoni Krónika” című könyvet is.

“Sírnál vagyunk, de bölcső ez a hely. A hazai természetvédelem bölcsője.” Ezzel a mottóval nyitotta meg a síremlék átadási ceremóniáját Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója. Az eseményen napjaink kócsagőrei, tíz nemzeti park természetvédelmi őrei is részt vettek. A jelen lévő több, mint kettőszáz dolgozó számára az avatóünnepséggel kezdődött meg a Természetvédelmi Őrök Országos Találkozója. "Azóta is, amióta az első kócsagőr munkába állt, a természetvédelmi őrszolgálat valamilyen formában folyamatosan működik Magyarországon. Igaz, azóta sokkal több feladatot látnak el a természetvédelmi örök: legyen az hatósági, rendészeti feladatellátás, monitoring, a különböző területkezelések előkészítése, megvalósítása" - vélekedett Sinka Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegység vezetője.

A rendezvényen megjelent a domborművet alkotó Munkácsy-díjas szobrászművész, Dienes Attila is. A munkáját segítette, hogy az 1954-ben elhunyt Gulyás Józsefről rendelkezésre állt egy fénykép. "Ezt vettem alapul - igyekezve, hogy tökéletesen visszaadjam az egyéniségét, meg azt a folyamatot, ahogy ő tulajdonképpen gyűjtötte a tojásokat meg járta a Kis-Balaton vidékét" - mondta el a művész.

Gulyás József életének legfontosabb időszakában Vörsön élt. Balczó Bertalan helyettes államtitkár elmondta: a madarak megmentésén túl a kócsagőr munkájának jelentősége más szempontból is vitathatatlan: "Lehet, hogy ezt ő életében még igazán nem konstatálhatta, az ő szerepét ebben, és a jelentőségét annak, amit ő elindított. Egyébként közadakozásból vállalta ezt a hivatást. De ma már ezt egy messzebbi pontból szemlélve, száz év távlatából látjuk, hogy nem kevesebbet, mint a gyakorlati természetvédelmet indították ők útjukra."

Az avatóünnepség koszorúzással fejeződött be. Az alkalomra készült el a “Kis-Balatoni Krónika” című könyv, amely Gulyás József ükunokája, Vass Krisztián másfél éves gyűjtőmunkájának eredménye. A szerző elmondta: a könyvben a magyar természetvédelem főbb stációi olvashatók. Hozzátette: "Ebbe a históriai keretbe helyeztem be az első magyar természetőr munkásságát. Az ő munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar nép számára oly’ fontos és szeretett arisztokratikus fehér madár megmaradhatott, és manapság már négyezer pár található hazánkban."

Gulyás Józsefről és a “Kis-Balatoni Krónika” című könyvről tábla tájékoztat a temető bejáratánál.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A Magyar természetvédők Szövetségének biodiverzitást megörző kampányához csatlakozott a NABE.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A lehetőség azoknak ajánlott, akik mélyebben szeretnének belemerülni a természetvédelem gyakorlati világába.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A kerti tavaszi munkák során fokozottan figyeljünk a rőzserakásokban megbújó állatokra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.