Az óvodásokat kínálták a házi süteményekkel és terményekkel a Szent Mihály napi betakarító ünnepen Reziben. Az egész napos program a helyi termékek népszerűsítéséről, feldolgozásáról szólt. A rezi gazdálkodók is elhozták portékáikat. A bortól kezdve a savanyúságokon és lekvárokon át a házi sajtig mindent meg lehetett találni.
„Azt gondolom, hogy egyre jobban kezdenek visszajönni azok a gazdák a köztudatba és a termelésbe, akik szeretnének minél finomabb és jó termékeket adni az embereknek. Mi is ilyenek vagyunk és ezért készültünk a sajtokkal. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy ezek a gazdák, akik esetleg még kicsiben csinálják, megmutathassák magukat itt a nagyérdeműnek.” - osztotta meg Cserép Róbert sajtkészítő.
A Laky Demeter Turistaház udvarán almát is aprítottak, ebből 100%-os friss gyümölcslevet sajtoltak ki. Ezt is bárki megízlelhette. Az ünnep jó alkalom arra, hogy még ismertebbé váljanak azok az élelmiszerek, amiket saját maguk készítenek el az emberek. A helyi termékek az elmúlt időszakban felértékelődtek, mondta el a Zalai Falvakért Egyesület alelnöke, Guitprechtné Molnár Erzsébet.
„Szerencsére egyre több olyan vállalkozó van, kisgazdálkodó, őstermelő, aki előállítja és értékesíti. Ennek a népszerűsítésében Rezi az élen jár. Gyakorlatilag, amióta ez a ház itt elkészült a következő évtől, ha jól emlékszem talán a 8. vagy a 9. alkalom most, hogy ez a betakarító nap van, itt mindig az volt a fontos, hogy jelenjen meg a helyi termék.”
A helyi iskolások számára parasztolimpiát is szerveztek az ünnepen. Itt nyolc különböző feladatot kellett a csapatoknak teljesíteniük. Többek között krumplidobás, tűzifa szállítás és karikadobás is szerepelt a számok között. Az esemény évek óta népszerű.
„Főleg a gyerekek körében próbáljuk népszerűsíteni, mert ők a jövő. Tehát, hogy ők ismerjék meg a legjobban és ezért is szerveztünk olyan programokat a részükre, hogy szívesen vegyenek rajta részt, de jönnek helyiek is.” - emelte ki Tafotáné Cserép Gabriella a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke.
Az ünnepen a finom ételeknek is helye volt. A szervezők a kertben található zöldségekből lepényeket sütöttek, káposztalevest főztek, de a rezi bicskelekvárt is meg lehetett kóstolni.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV