Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Helyi termékek és parasztolimpia a Betakarítónapon
2021. okt. 6. szerda | Rezi
Helyi termékek és parasztolimpia a Betakarítónapon
A helyi termékek bemutatása és a gyermekek szórakoztatása is célja volt a Betakarító napnak Reziben múlt pénteken. A helyszínt biztosító Laky Demeter Turistaház udvarán a gyümölcsök és zöldségek feldolgozása mellett vásárral és finom ételekkel is várták az érdeklődőket. A fiatalok számára parasztolimpiát rendeztek.

Az óvodásokat kínálták a házi süteményekkel és terményekkel a Szent Mihály napi betakarító ünnepen Reziben. Az egész napos program a helyi termékek népszerűsítéséről, feldolgozásáról szólt. A rezi gazdálkodók is elhozták portékáikat. A bortól kezdve a savanyúságokon és lekvárokon át a házi sajtig mindent meg lehetett találni.

„Azt gondolom, hogy egyre jobban kezdenek visszajönni azok a gazdák a köztudatba és a termelésbe, akik szeretnének minél finomabb és jó termékeket adni az embereknek. Mi is ilyenek vagyunk  és ezért készültünk a sajtokkal. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy ezek a gazdák, akik esetleg még kicsiben csinálják, megmutathassák magukat itt a nagyérdeműnek.” - osztotta meg Cserép Róbert sajtkészítő.

A Laky Demeter Turistaház udvarán almát is aprítottak, ebből 100%-os friss gyümölcslevet sajtoltak ki. Ezt is bárki megízlelhette. Az ünnep jó alkalom arra, hogy még ismertebbé váljanak azok az élelmiszerek, amiket saját maguk készítenek el az emberek. A helyi termékek az elmúlt időszakban felértékelődtek, mondta el a Zalai Falvakért Egyesület alelnöke, Guitprechtné Molnár Erzsébet.

„Szerencsére egyre több olyan vállalkozó van, kisgazdálkodó, őstermelő, aki előállítja és értékesíti. Ennek a népszerűsítésében Rezi az élen jár. Gyakorlatilag, amióta ez a ház itt elkészült a következő évtől, ha jól emlékszem talán a 8. vagy a 9. alkalom most, hogy ez a betakarító nap van, itt mindig az volt a fontos, hogy jelenjen meg a helyi termék.”

A helyi iskolások számára parasztolimpiát is szerveztek az ünnepen. Itt nyolc különböző feladatot kellett a csapatoknak teljesíteniük. Többek között krumplidobás, tűzifa szállítás és karikadobás is szerepelt a számok között. Az esemény évek óta népszerű.

„Főleg a gyerekek körében próbáljuk népszerűsíteni, mert ők a jövő. Tehát, hogy ők ismerjék meg a legjobban és ezért is szerveztünk olyan programokat a részükre, hogy szívesen vegyenek rajta részt, de jönnek helyiek is.” - emelte ki Tafotáné Cserép Gabriella a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke.

Az ünnepen a finom ételeknek is helye volt. A szervezők a kertben található zöldségekből lepényeket sütöttek, káposztalevest főztek, de a rezi bicskelekvárt is meg lehetett kóstolni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 2. hétfő 16:16 | Rezi
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
| 2022. szep. 30. péntek 15:27 | Rezi
A település fontosnak tartja őrizni a hagyományokat és továbbörökíteni azokat a fiataloknak.
| 2023. nov. 22. szerda 17:06 | Keszthely-Siófok
Fokozottan kell figyelni késő ősszel annak, aki kihajózik a Balatonra.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:23 | Vonyarcvashegy
A különleges receptek mellett a legtöbben hagyományos sütőkolbászt készítettek.
| 2023. okt. 31. kedd 16:35 | Balatongyörök
Az idén is megszervezték a nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt a Becehegyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.