Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Kádármúzeumot nyitottak Szent Miháy napján Reziben
2022. szep. 30. péntek | Rezi
Kádármúzeumot nyitottak Szent Miháy napján Reziben
Felavatták a Kádármúzeumot Reziben. Szent Mihály nap alkalmából nyitotta meg kapuit az új bemutatótér, amelyet a Hungarikum pályázatnak köszönhetően sikerült megvalósítani. A gazdasági év fordulóján betakarítónapot is tartottak, alma- és szőlőmagolaj préselést láthattak az érdeklődők.

Kocsis Attila édesapjának örökségéből rendezték be a Kádármúzeumot Reziben. A gyümölcsfeldolgozó mellett lévő épületben a mesterség csaknem összes szerszáma megtalálható. 100 éves gépek, kézigyaluk, fűrészek és különböző abroncsok is helyet kaptak. A múzeum célja, hogy megőrizze az utókornak a kádármesterség hagyományait.   

„Hoztam kéziszerszámokat, gépi szerszámokat. Elsősorban a kádár szakmának az alapjait. Egy fűrészgépet, ami nagyon megkönnyítette először a munkáját, egy egyengető gyalugép, vastagoló gyalugép, és rengeteg kéziszerszám. Itt van egy eresztőgyalu, fűrészek. Minden, ami a szakmához illő.” - tájékoztatott Kocsis Attila, kádár.

A múlt században a borkészítés elképzelhetetlen volt a kádárok nélkül. Ma már a legtöbb pincészet acélhordókat használ, ezért egyre kevesebb szükség van a mesteremberekre. Reziben azonban fontosnak tartják a hagyományok őrzését és továbbörökítését. A megnyitóra meghívták az iskola diákjait is. Az eseményen elhangzott, a település évről évre igyekszik fejleszteni.

„A gondolat maga körülbelül két éve fogant, amikor a kádármester fia felajánlotta apukájának a kádár szerszámait a Kádármúzeum számára. Attól a gondolattól indíthatjuk a folyamatot, most jutottunk el a megvalósítás szakaszába. Illetve ma már átadhattuk a Kádármúzeumot.” - emelte ki Cserép Gábor, Rezi polgármestere.

Szent Mihály napja hagyományosan betakarítónap Reziben. Ilyenkor a gyümölcsfeldolgozónál különböző termények préselését láthatják az érdeklődők. Az épületben működésbe lépett a szőlőmagolaj sajtoló gép. A magból nem csak olajat, hanem őrleményt is készítenek. Az almából levet préselnek, ezt meg is lehet kóstolni.

„Ez a gyümölcsfeldolgozó úgy működik nálunk, hogy oktatási jelleggel. Tehát nem megyünk most már kifele, hanem azt látjuk jó dolognak, ha a gyerekeknek mutatjuk be azt, amilyen munka itt folyik, tehát amit a gyümölcsökből elő lehet állítani, és utána ők ezt meg tudják kóstolni. Tehát a munkafolyamatokra szeretnénk rávilágítani, hogy ezek a gépek hogyan dolgoznak, és milyen termék kerül ki abból, amit beleteszünk a gépekbe.” - Tájékoztatott Tafota Istvánné, a Laky Demeter Turistaház művelődésszervezője.

A gyerekek nagy örömmel kóstolták meg a frissen préselt almalevet. Többen repetáztak is. A gyümölcsfeldolgozónál cél, hogy megismertessék és megszerettessék a fiatalokkal ezeket a munkafolyamatokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

| 2023. okt. 2. hétfő 16:16 | Rezi
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
| 2021. okt. 6. szerda 16:47 | Rezi
Reziben immáron nyolcadik alkalommal szervezték meg a helyi termékeket népszerűsítő őszi ünnepet.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.