Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Pénteken indul a borostyánmentesítési akció
2021. nov. 3. szerda | Keszthely
Pénteken indul a borostyánmentesítési akció
Borostyánmentesítési akciót hirdet a VÜZ Kft. A program november 5-től 14-ig tart, a felhíváshoz a keszthelyi lakosság és civil szervezetek, egyesületek is csatlakozhatnak. Az akció célja, hogy a közterületeken lévő fákat megtisztítsák a kúszónövénytől. Az önkéntesektől elsősorban saját lakókörnyezetük borostyánmentesítését várják, de nagyobb területeken – például az Erzsébet-ligetben – is tevékenykedhetnek.

Keszthely egyik legnagyobb értéke az idős faállománya. A VÜZ Kft. az elmúlt hónapokban felmérte a városban lévő fákat és a nyár közepén elkezdték megtisztítani a koronákat. Levágták az elhalt, beteg, sérült ágakat. A szerda délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott, a városi fák rossz körülmények között élnek, hiszen a sok beton és az épületek árnyékolása nem kedvez az életkörülményeiknek. Laczkó Mária elmondta, a borostyán ugyan nem élősködő, de elveszi a fáktól a táplálékfelvételhez szükséges fényt, emellett pedig a súlya miatt akár az egészséges ágak is letörhetnek.

„A borostyán nem élősködő, viszont felfutva a fára, elveszi a fának az életterét. Sokkal kisebb az asszimiláló lombfelület, sokkal kevesebb napfényhez jut, sokkal kevesebb tápanyagot fog termelni, ezért a fa növekedése csökkenni fog. A súlya a növénynek terheli az ágakat, ónos eső, hó esetén leszakadhatnak, ami nagyon nagy sérülést okoz a fának. Ezért azt találtuk ki, hogy a legegyszerűbb módja segíteni a fákon, hogyha leszedjük róla a borostyánt. A borostyánt nem lehet letépni a fáról, kapaszkodó gyökerekkel rákapaszkodik a felfutott ágakra.” - tájékoztatott Laczkó Mária, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szakemberek felhívták a figyelmet, ha a növényekről letépjük a borostyánt, azzal a fiatal ágak is leszakadhatnak. Éppen ezért a legjobb módszer az, ha az ágakat először boka magasságban metszőolló vagy fűrész segítségével elvágjuk. Ugyanezt meg kell tenni szemmagasságban is, és a nagyjából 1 méteres területről már kézzel le lehet tépni az indákat. A növény többi része el fog száradni, ez azonban akár 1-2 évet is igénybe vehet.A borostyánmentesítési akcióba keszthelyi magánszemélyek, szervezetek, egyesületek közreműködését is várja a VÜZ Kft. és az önkormányzat. A városi összefogás november 5-től 14-ig tart.

„Úgy tudnak ezen részt venni – mindamellett, hogy már korábban jelezték együttműködési szándékukat, hogy a megadott központi telefonszámon, e-mail címen lejelentik azt, hogy ki, hol és mikor szeretné a borostyánmentesítést elvégezni. Ez azért fontos, mert egy adatbázist fogunk ebből készíteni, és ebből látni fogjuk azt, hogy melyek azok az utcák, közterületek, ahol a borostyánmentesítést már elvégeztük. Tulajdonképpen ez a legfontosabb, hogy lejelentsék azt, hogy hol szeretnének dolgozni.” - emelte ki Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

A szakemberek azt kérik az önkéntesektől, hogy amennyiben nagyobb kiterjedésű területet tisztítanak meg, a leszedett borostyánt egy kupacba, autóval jól megközelíthető helyre gyűjtsék össze, ezt a VÜZ Kft. elszállítja. Akik a saját lakókörnyezetükben dolgoznak, ők a bio szemetesbe tehetik bele az indákat. Sáringer-Kenyeres Marcell felhívta a figyelmet arra, a Zöld Város projektben érintett területeken – így a Fő téren, a Helikon és a KRESZ parkban – jelentős a borostyán szennyezettség, ugyanúgy, ahogy a Szent Miklós temetőben is. Ezeket szakemberek segítségével fogják várhatóan a jövő évben megtisztítani, így kérik a lakosságot, hogy ezeken a területeken ne dolgozzanak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. feb. 26. péntek 17:02 | Keszthely
Hétmillió forint belügyminisztériumi forrást nyert Keszthely a hulladékmentesítésre.
| 2023. jan. 19. csütörtök 15:10 | Keszthely
A vármegye több kapitányságából érkeztek egyenruhások,akik a passzív biztonsági eszközöket ellenőrizték.
| 2022. aug. 17. szerda 16:35 | Keszthely
A DK Keszthelyi Szervezete tanszergyűjtési akciót hirdetett. A rászorulókat támogatják az adományokkal.
| 2022. aug. 15. hétfő 16:35 | Keszthely, Balatongyörök
A Keszthelyi Rendőrkapitányság rendőrei a társszervekkel közös közbiztonsági akciót tartott.
| 2021. dec. 14. kedd 16:11 | Keszthely
A Tegyünk Együtt Keszthelyért Egyesület negyedik éve csatlakozik a jótékonysági akcióhoz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.