Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Diákalkotók írták, róluk szól
2024. jan. 8. hétfő | Keszthely
Diákalkotók írták, róluk szól
Keszthelyi és hévízi tanulók műveiből jelent meg antológia. A „Viharfelleg, szilvalekvár" című kötet pénteken mutatták be a Városházán. A Pannónia Kulturális Egyesület hagyományteremtő szándékkal írt ki középiskolások számára pályázatot, amivel folytonosságot szeretnének biztosítani és közlési lehetőséget adni a diákok irodalmi és képzőművészeti alkotómunkájának.

Szemes Péter, szerkesztő értékelte a diákantológia fiatal szerzőinek munkáit.  A Pannónia Kulturális Egyesület írta ki 2023-ban azt a pályázatot, amelyre keszthelyi és hévízi középiskolások irodalmi művekkel és grafikákkal neveztek.

"Komoly feladatunk van ezen a területen vagy ebben a régióban és a magas kultúra, filozófia,irodalomtörténet területén szervezett konferenciák mellett nyilván évek óta célunk, hogy bevonzzuk ezekre a rendezvényekre a fiatalokat" - mondta el Farkas Szilárd, a Pannónia Kulturális Egyesület alapítója.

Négy középiskolából, nyolc alkotó küldte el művét. A pályázat kiírásában nem volt műfaji megkötés. Versekkel, novellákkal és grafikákkal neveztek a tanulók. "Beküldtem az egyik barátnőmnek írt verset, aki nem igazán van megelégedve magával. Számára írtam ezt, hogy elfogadja magát és lássa, hogy milyen gyönyörű. A másik pedig igazából a szívről  és az agyról, az ő csatájukról a szerelemben."-nyilatkozott Berezvai Barbara, a Hévízi Bibó István Gimnázium és Kollégium tanulója.

A diákantológia megjelenését Keszthely és Hévíz városa is támogatta. A kötet bemutatóján Manninger Jenő polgármester méltatta az alkotói világot magukénak tudó fiatalok munkáját. "Nagyon érdekes gondolatokat írtak le. S majd eldől aztán, hogy kiből lesz szakavatott író, költő. De hogyha csak egymásnak tudnak így írni családon belül is, az már nagyon sokat jelent, ha valaki így leírja a gondolatait. Érdemes beleolvasni mindenképpen, mert mély emberi érzések vannak benne, s azt hiszem az a legfontosabb."- mondta el Manninger Jenő polgármester.

A fiatalok alkotói tevékenységéről Hévíz város polgármestere is elismeréssel beszélt."Ezekben a fiatalokban volt annyi bátorság, erő és tudás természetesen, hogy a műveikkel – legyen az grafika, legyen az vers, legyen az novella - ki mertek lépni a nagyvilág elé és meg tudták mutatni , meg merték mutatni, hogy igen…ilyet is lehet. Főleg a mai korban, amikor tudjuk, hogy egy csomó minden a telefonon és egyéb más helyeken zajlik. Ők pedig kezükbe veszik a tollat, írnak, rajzolnak, festenek."

Az antológiában nyolc középiskolás 28 műve található. A közös kiadvány címét is diákírás ihlette. Bencze Lilien Alexa, Számok szonettje című verse alapján a Viharfelleg, szilvalekvár címet kapta.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. ápr. 13. csütörtök 15:41 | Gyenesdiás
Újabb kiadvánnyal bővült a Gyenesdiási Antológia. A hatodik kötet Nagy Antal Róbert verseit tartalmazza.
| 2022. ápr. 11. hétfő 18:26 | Gyenesdiás
A magyar költészet napjára jelent meg a Gyenesdiási Antológia 5. kötete, Bognár István verseivel.
| 2021. ápr. 14. szerda 19:06 | Keszthely
Elkészült Bajzik Lajosné Panni 13. kötetének összeállítása.
| 2021. ápr. 12. hétfő 19:09 | Gyenesdiás
Új verselők is bemutatkoznak a Gyenesdiási Antológiában.
| 2016. jan. 25. hétfő 14:27 | Gyenesdiás
Kiállítással és antológia megjelentetésével tisztelegtek a Magyar Kultúra Napján.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
A szomszéd vár
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
A szomszéd vár
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.