Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A Nemzeti Kör Egyesület tagjai is a hagyományoknak megfelelően indították az évet
2024. jan. 8. hétfő | Keszthely
A Nemzeti Kör Egyesület tagjai is a hagyományoknak megfelelően indították az évet
A 2016-ban alakult Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület célja a közösségépítés mellett a hagyományok ápolása. Évről-évre felelevenítenek ünnepkörökhöz tartozó szokásokat. Így volt ez az idei első összejövetelükön, ahol regöléssel és a háromkirályok eljövetelével kezdték a 2024-es évet.

A magyarság egyik legősibb népszokását, a regölést mutatták be a jelenlévőknek a Gyenesdiási Dalárda tagjai. A termékenység-, bőség- és párokat összevarázsló, házról házra járó köszöntő szokásra volt, aki gyermekkorából is emlékezett. "Alsónemesapátiban születtem és ott nevelkedtem. Két bátyám volt, és a bátyáimmal- mivel a nagymama megtanította velünk a regölésnek a szövegé és a dallamát is már ott-onnét hoztam egy részt itt a mostani regölési szövegbe is."- nyilatkozott Komáromi Béla.

Az egyesület tagjai is készültek meglepetés műsorral. Vízkereszt napján a napkeleti bölcsek eljövetelét elevenítették meg.

"Ilyenkor a falvakban a háromkirályok családokhoz jártak. De mi ezt nem tudjuk megtenni ezért inkább összejövünk és itt közösen próbáljuk eljátszani, élővé tenni ezt a hagyományt."- adott tájékoztatást az egyesület tagja Töttő Vilmosné.

A keresztény ünnephez kapcsolódó verseket szavaltak fiatalok a hangulatos délutánon. Köztük volt olyan, aki a régi hagyományokról a családjában is hallott már.

"Fel szokták eleveníteni. Ugye mi is Vízkeresztkor szoktuk leszedni a karácsonyfát és szoktuk kivinni a lakásból. Igazából még a templomban és az iskolában szoktunk beszélni a Vízkeresztről."- Fel szokták eleveníteni. Ugye mi is Vízkeresztkor szoktuk leszedni a karácsonyfát és szoktuk kivinni a lakásból. Igazából még a templomban és az iskolában szoktunk beszélni a Vízkeresztről."- mondta Babos Dániel.

A Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület tagjai évente több alkalommal összegyűlnek és az aktualitások mellett felelevenítenek régi szokásokat, néphagyományokat is.

"Azt hiszem, hogy nem csak a magányosoknak, nem csak az egyedül élőknek,hanem a családoknak is szükségük van arra,hogy kilépjenek egy kicsit a lakásukból és az otthonlétből. Mindenképpen kapcsolatokat, jó embereket lehet itt megismerni és szeretettel várunk mindenkit, aki ide hozzánk csatlakozni vágyik, hiszen a polgári keresztény gondolkodást népszerűsítjük és ebbe beletartoznak a magyar hagyományok is."- mondta az egyesület elnöke,Vozár Péterné.

A néphagyományokat bemutató előadások után közösen énekeltek az egybegyűltek és fogyasztottak a bőségasztalról.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 16. kedd 19:15 | Keszthely
16. alkalommal szervezték meg a Folkfesztet, ezúttal magyar és görög dallamok csendültek fel a Zenepavilonnál.
| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Balatongyörök
Balatongyörökön évek óta nagy népszerűségnek örvend a tojásgurítás a családok körében.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2024. feb. 16. péntek 19:15 | Keszthely
Tavunk kulturális kincseit szedi csokorba a Balatoni Értéktár című képes kiadvány.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:00
Szignatúra
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.