Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Az uniós előírások és a kártevők nehezítik a növényvédelmet
2022. jan. 21. péntek | Keszthely
Az uniós előírások és a kártevők nehezítik a növényvédelmet
Az éghajlatváltozás és az Európai uniós szabályozás jelenti most a legnagyobb kihívást a növényvédelmi szakembereknek. Egyre több új kártevő jelenik meg, ráadásul 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát. A pénteken befejeződött keszthelyi Növényvédelmi fórumon elhangzott, hogy a precíziós gazdálkodás mellett a növénynemesítést és a biológiai védekezést kell erősíteni az agráriumban. A fórumot 31. alkalommal szervezték meg, több mint 120 résztvevő regisztrált a Georgikon programjára.

Az éghajlatváltozással járó rendellenes időjárás nagy kihívások elé állítja az agráriumot. A késői fagyok, az egyenetlen csapadékeloszlás kihat a károsítókra, kórokozókra, gyomnövényekre is. Folyamatosan jelennek meg az újabb kártevők. Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság például Zala megyében ütötte fel először a fejét 2013-ban, de azóta is jelen van a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége. 

A növényvédelmi szakemberek folyamatosan végzik kutatásaikat, ezekről számoltak be, a 31. Növényvédelmi fórumon.

Takács András Péter egyetemi docens, szervező: „Ma nagyon divatos szó az innovációt emlegetni és itt a legújabb kutatási eredményekközvetlenül a gazdák felé kerülnek interpretálásra. Ennek köszönhetően a növényvédelemvonatkozásában is a gazdák is a legfrissebb információkhoz juthatnak hozzá, amellyelhatékonyabbá tehetik a növényvédelmüket, csökkenthetik az esetleges növényvédőszer-felhasználást és ezzel egészségesebb és biztonságosabb élelmiszer kerülhet a fogyasztókasztalára.”

Az idei fórum egyik fő célja, hogy bemutassa az agrárfelsőoktatás átalakításávallétrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetét.A MATE három kampuszán folytatnak széleskörű kutatási tevékenységet. Keszthelyen anövénykórtan, növényvédelmi állattan, herbológia és a toxikológia területén végeznekmélyreható vizsgálatokat. Rózsa László campus-főigazgató méltatta az itt zajló tudományos munkát: „Az oktatás mellett természetesen a kutatás-fejlesztésnek is komoly szerepet szánunk. Az egyikilyen zászlóshajó pont a növényvédelmi diszciplína, melyben a Georgikonnak mindig is élenjáró szerepe volt. Növényorvos mesterképzésünk még mindig legnépszerűbb és legpiacosabbszakjaink közé tartozik, mellyel a hazai növényorvos munkaerő-szükségletet kívánjuk magasszínvonalon kielégíteni.”

Az Agrárminisztérium tapasztalata szerint a gazdák egyre kevésbé avatkoznak be anövényvédelmi munkákba, ehhez szakavatott segítséget kérnek. Ezért is vált ez alegmegbecsültebb szakmává az agráriumban.A klímaváltozás mellett a másik nagy kihívás az, hogy 2030-ig 50 százalékkal kellcsökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát – mondta a fórumon Nagy István agrárminiszter.

„Szeretnénk eredményesen termelni, szeretnénk minőségi zöldséget, gyümölcsöt letenni azasztalra úgy, hogy közben csökkentjük a kijuttatott vegyszereknek a mennyiségét. Nemegyszerű dolog. Nézzük meg a kihívásokat és hogy mennyire integratív egy ágazat vagyunk azazt is mutatja, hogy ahhoz hogy erre meg tudjunk felelni, erre milyen válaszokat adhatunk” 

Az agrárminiszter a mechanikai és biológiai védekezés mellett a nemesítést jelölte meglehetséges válaszként az uniós előírásra. Nagy István hangsúlyozta még a precíziósgazdálkodást. Ennek fejlesztésére 2021. júniusában pályázatot is írtak ki, melyhez a kormány100 milliárd forint forrást rendelt. Erre a keretre már 212 milliárd forint igény érkezett. Eddig1000 termelő kapott támogatást, összesen 84 milliárd forint értékben.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2016. jan. 22. péntek 18:09 | Keszthely
A 80. születésnapját ünneplő Horváth József akadémikus volt az idei rendezvény középpontjában.
| 2015. jan. 22. csütörtök 10:54 | Keszthely
Az ország minden részéből vesznek részt szakemberek a XXV. Növényvédelmi Fórumon a Georgikonon.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:25 | Keszthely
A XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt.
| 2023. jan. 19. csütörtök 16:12 | Keszthely
32. alkalommal tartottak Növényvédelmi Fórumto Keszthelyen, ezúttal külföldi elóadókat is meghívtak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.