Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Bőven van takarmánya az állatoknak a Csillagvárban
2022. feb. 23. szerda | Balatonszentgyörgy
Bőven van takarmánya az állatoknak a Csillagvárban
Már nem okoz problémát az állatok tartása a balatonszentgyörgyi Csillagvárban. A jelenleg múzeumként működő egykori vadászvár udvarában állatpark is működik. Egy évvel ezelőtt ilyenkor súlyos gondokkal küzdöttek az üzemeltetők, napjainkra ez már csak rossz emlék számukra. A takarmány biztosított és az állatok létszámát sem kellett csökkenteni.

A birkák hangos bégetéssel jelzik: örülnek a gazdájuknak, aki a reggeli etetést végzi. A Csillagvár udvarában közel húszféle állatot tartanak, ezek takarmányozása nem kis feladat. Túlnyomórészt szénaevő jószágaik vannak, körülbelül százharminc bálát esznek meg ezek az állatok nyolc hónap alatt.

Egy évvel ezelőtt, március végén egy számlaszám megadásával, egy Facebook-ra tett videóval kérte a közösségi oldaluk követőit Országh Béla arra, hogy adakozzanak - így segítsenek a nehéz helyzetbe került vállalkozáson. A múzeumok nem nyithattak ki, így bevételük sem volt, az állatok etetése is gondot okozott. Azóta új modellt vezettek be: "A tavalyi évben jutottunk egy olyan elhatározásra, hogy egy picit megpróbáljuk kitermeltetni az állatudvarral a takarmányunkat. Tavasszal sok baromfit sikerült eladnunk - nyulakat, bárányokat, és akkor gyakorlatilag így a kiesett bevételünket tudtuk kicsit kompenzálni. Ezáltal rá tudunk segíteni a téli takarmányozásra" - tudtuk meg tőle.

Tartanak baromfiféléket, díszmadarakat, tengerimalacokat, sertést, kékpávát, kacsát, birkát és kecskét is. Természetesen ló és szamár is van a hatalmas területen. A turizmus a statisztikáik szerint még nem állt helyre, így a pandémia szülte kényszerhelyzet egyelőre megoldást hozott. A takarmányozás során a szénán kívül sok kukoricát, búzát, napraforgót is felhasználnak. A téli időszakban zárva tartanak ugyan, de már a nyitásra készülnek. Ezzel kapcsolatban Országh-Lóki Viktória üzemeltető elmondta: "Április elsejével nyitunk. Az első programunk az a húsvét lesz. Egy igazi, ‘gyerekes’ program lesz, csupa jó programokkal; és egy igazi, jó nyúlfuttató versennyel - a korábbi évekhez hasonlóan. A csoportoknak… az osztálykirándulás most lesz az első, aminek kedveskedni szeretnénk. Igazán jó programot találtunk ki azoknak, akik hozzánk szeretnének ellátogatni."

2021 nyarán is népszerű kirándulóhely volt a balatonszentgyörgyi Csillagvár. A pandémia hatása nyilván érezhető volt, de augusztus húszig felfutott a látogatók száma. Az üzemeltetők arra számítanak, hogy az idei szezon már a korábban megszokott forgalmat hozza majd.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
Színes és népszerű programokkal várták a családokat húsvéthétfőn a Csillagvár Múzeumban.
| 2022. ápr. 18. hétfő 16:59 | Balatonszentgyörgy
6. alkalommal szerveztek nyúlfuttató versenyt a Csaillgvár Múzeumban.
| 2021. okt. 6. szerda 16:22 | Balatonszentgyörgy
Színes programokkal várták az érdeklődőket a Csillagvár Múzeumban az állatok világnapján.
| 2020. okt. 6. kedd 17:57 | Balatonszentgyörgy
Mint mindig, idén is megünnepelték az állatok világnapját a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeumban.
| 2018. máj. 22. kedd 17:32 | Balatonszentgyörgy
Agarászok, solymászok és íjászok is bemutatkoztak a Csillagvár Múzeumban a hétvégén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.