Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az ország és Zala megye gazdasága is stabil
2022. már. 4. péntek | Keszthely
Az ország és Zala megye gazdasága is stabil
A térség vállalkozóival találkozott Dr. Palkovics László Keszthelyen. Az innovációs és technológiai miniszter hazánk és Zala megye gazdasági helyzetéről tartott előadást. Elhangzott, a járványt követően visszaállt a magyar gazdaság fejlődési trendje, és megyénk is több területen az országos átlag felett teljesít.

2021-ben 7,1%-os volt a gazdasági növekedés hazánkban. A foglalkoztatási ráta 73%, ez közel teljes foglalkoztatottságot jelent. Ma már nem a munkanélküliség jelenti a problémát, a cégek többsége munkaerőhiánnyal küzd.   Zala megye gazdasága is nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedben.

„Zala megy gazdasága 2010 óta több mint a másfélszeresére erősödött. Ezt úgy kell értelmezni, hogy Zala megyében nincs azért az a nagyon nagy vállalat, nincs egy Audi, nincs egy Mercedes, ami idejött, és hirtelen elkezdett növekedni. Ezt a másfélszeres növekedést, ezt a Zala megyében működő kis és közepes, alapvetően magyar tulajdonú vállalatok érték el. Tehát azt jelenti, hogy ők erősödtek ez alatt az időszak alatt.” - mondta Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az elmúlt évben megerősödött az informatikai és a műszaki terület, valamint az építőipar. Hazánk az innovációban és a kutatásfejlesztésben is élen jár. A kormány több formában is segíti a cégeket, a kisvállalkozások háromszor annyi támogatást kaptak, mint a nagyok. Zala megyében a gazdaság több szegmense is megtalálható, így a turizmus és az agrárium is.

„A vállalkozásokra is igaz az – mit én is évek óta mondok – hogy muszáj településtáblákon túl látni és azon túl gondolkodni a városvezetőknek, településvezetőknek, és természetesen a vállalkozóknak, de ők ezt teszik ettől függetlenül is. Ezért nagyon érdekes, hogyha a választókerületet nézzük, akkor alapvetően mivel nagy a választókerület, az ország harmadik legnagyobb választókerülete a miénk. Ezért nagyon fontos, hogy különböző régióiban különböző gazdasági szegmensek az erősebbek.” - tájékoztatott Nagy Bálint kormánypárti országgyűlési képviselőjelölt.

Keszthelynek alapvetően a turizmus területén kell megállnia a helyét. Bár az elmúlt két évben a járvány nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, több rekord is megdőlt a Balatonnál. Ez főleg a belföldi vendégeknek köszönhető. Zalát leginkább a kis, családi vállalkozások jellemzik, amelyeknek elsősorban a generációváltással és a digitalizációval kell megküzdeniük.

„A családi vállalkozások esetében a generációváltás különösen nagy kihívás, hiszen az első generációváltás esetén mintegy 30%-a marad csak meg a vállalkozásoknak. A digitalizáció is egy rettentő nagy kihívás. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ebben igyekszik segíteni a vállalkozásokat, információ és tudásátadással, tapasztalatcserével, jó gyakorlatok átadásával.” - emelte ki Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az Amazon Házban a térség vállalkozói és gazdasági szakemberei gyűltek össze. A prezentációt követően kötetlen beszélgetésre is lehetőség volt.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Polgári fórumra érkezett Keszthelyre Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, országgyűlési képviselő.
| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Alsópáhok
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
| 2024. feb. 5. hétfő 18:14 | Keszthely
Összesen 10 szervezet állt dr. Tóth Gergely mögé.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:25 | Keszthely
A XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt.
| 2023. dec. 18. hétfő 16:50 | Keszthely
Keszthely leendő polgármesterjelöltje beszámolt a közös ügyekről a Rákóczi téri parkolóban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.