Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Jubilál a Kőrösi Csoma Sándor Klub
2024. már. 22. péntek | Keszthely
Jubilál a Kőrösi Csoma Sándor Klub
40 évvel ezelőtt alakult meg Keszthelyen a Kőrösi Csoma Sándor Klub. A Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület égisze alatt létrejött szervezet ma több mint 100 tagot számlál. Rendszeresen vesznek részt előadásokon, számos kirándulást szerveznek, ahol folyamatosan bővítik ismereteiket. A jubileum alkalmából ünnepi klubdélutánt tartottak.

A klubrendezvények többségének a Fejér György Városi Könyvtár ad otthont. Az elmúlt években megemlékeztek évfordulós költőkről, írókról. Ilyenkor verseket szavaltak, és megzenésített költeményeket is hallhattak a résztvevők. Előadásokkal, kiállításokkal kapcsolódnak a különböző világnapokhoz, és névadójukról is rendszeresen megemlékeznek. Számos tag több évtizede erősíti a szervezetet.

„Én 32 éve vagyok a klub tagja, és több mint huszonéve a klub titkára. Úgy éreztem, amikor bejöttem ebbe a társaságba, hogy egy értelmes, aktív, cselekvő, nagyon jó klubba jövök. Örömmel jöttem, és úgy érzem, hogy hasznos tagjává váltam a klubnak. Nagyon sok teendőm van, és élvezem a tagok bizalmát.” - mondta Baloghné Betti, a TKM Kőrösi Csoma Sándor Klub titkára.

A keszthelyi klub alakuló ülését – 29 alapító tag részvételével - 1984. március 10-én tartották a Művelődési Központban. Célul tűzték ki a helyi és távolabbi honismereti anyag elsajátításának segítését, a táj- és műemlékvédelmet, valamint a környezetvédelmi szervek és a múzeumok munkájának segítését. Az alapítók között volt Dr. Réthelyi Jenő és Bereczky Kálmán, aki – fia, Bereczky Szilárd elmondása szerint - tulajdonképpen a szellemi atyja volt a klubnak.

„Ő világéletében nagy természetjáró, és a történelem iránt érdeklődő személyiség volt. Autodidakta módon vett ebben részt. Az ’50-es években népművelőként dolgozott a járási tanácson, aztán a ’60-as, ’70-es években is a természetjárás állandó életeleme volt, és vitte a családot is. Mikor a Tájak Korok Múzeumok Egyesület, az országos egyesület létrejött, akkor ő vándorkönyvesként elindult a különböző múzeumok látogatására, és vállalásokat tett. Többek között ebben szerepelt az, hogy ezt a klubbot itt, Keszthelyen létrehozza.” - tájékoztatott Bereczky Szilárd, a TKM Kőrösi Csoma Sándor Klub alapító tagja.

A jubileumi délután nyitányaként a klub indulóját énekelték a tagok. Az eseményre meghívást kapott Keszthely önkormányzata, illetve azoknak az intézményeknek a vezetői, akik az elmúlt négy évtizedben segítették a szervezet munkáját. Az évforduló alkalmából visszaemlékeztek a kezdetekre, és méltatták az alapítókat. Felidézték a legszebb emlékeket is.

„Mindenféle előadást lehet hallani a múzeumokról, építészetről, egészségről. Változatos programjaink vannak. Kirándulásokat szervezünk, buszos kirándulást, gyalogtúrát, kerékpáros túrát, tömegközlekedéssel is, amit meg tudunk oldani, vonatos kirándulást, meg egyéni utazással. Összebeszélnek a klubtársak, és egy-egy autóval összeszednek több embert, és megoldjuk a környező látnivalókat, mint például a Kis-Balaton.” - emelte ki Horváth Béláné, a TKM Kőrösi Csoma Sándor Klub vezetője.

A klub szeretné fiatalítani a tagságát, ezért várják a jelentkezőket. Emellett szeretnék, ha több férfitagjuk lenne.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2024. jún. 14. péntek 19:15 | Keszthely
Gálaműsorral ünnepelték meg a jubileumot.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Balatongyörök
25 éves jubileumát ünnepli a Balatongyöröki Rendőrőrs.
| 2024. jan. 22. hétfő 16:12 | Zalaapáti
Fennállásuk 20. évfordulóját ünneplik a zalaapáti táncosok.
| 2023. dec. 4. hétfő 15:56 | Keszthely
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.