Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Vitaminpótlás gyógynövényekkel
2022. már. 16. szerda | Gyenesdiás
Vitaminpótlás gyógynövényekkel
Tavaszi megújhodás a gyógynövények erejével címmel tartottak tematikus napot a Festetics Herbárium és Fűszerkertben. Az eseményen szó esett arról, hogy milyen növényeket használhatunk vitaminpótlásra vagy a tavaszi fáradtság ellen. A programon meg is lehetett kóstolni a természet kincseiből származó készítményeket.

A természet még csak most kezd ébredezni, azonban a szárított gyógynövényeink segítségünkre lehetnek a böjti időszakban. Számos olyan növény van, melynek fogyasztása alkalmas egy tisztítókúrára, vagy például vitaminpótlásra. Az előadáson szó esett a viricselésről is, azaz a nyírvíz gyűjtéséről. Ennek az édes lének a fogyasztása tavasszal ugyanis sok ásványi anyaggal és vitaminnal tölti fel a szervezetet. A bemutatókertben láthatóak voltak a citromfű, a levendula és a fokhagyma friss hajtásai is. A felhasználási módokról egyesek jegyzeteket is készítettek.

„Otthon sokféle betegséget gyógyítottunk gyógyteával. Egyszerűeket. Kakukkfű, hársfa, kamilla, levendula, citromfű. Tehát nagyon sokféle van. Előttem van, ahogy a nagymamám, -  aki amúgy polgári nő volt, városban élt, de nagyon érdeklődött a gyógynövények iránt – és előttem van, hogy a citromfüvet szedi a kertjében a virágok közül, a levendulát. És most ennyi idősen, életem felén elkezdtem érdeklődni én is a gyógynövények iránt és hallottam a Magdiról és ezért eljöttem és fantasztikus érdekes, amiket mond.” - osztotta meg Debreczeni Katalin.

Csipkebogyóteát is kóstolhattak a látogatók. Ezt a gyógynövényt a téli időszak csodabogyójának tartják, azonban tavasszal is segít a szervezet vitaminraktárát feltölteni. Hidegen áztatással érhetjük el a legjobb hatást. Elhangzott az is, hogy már augusztustól gyűjthető a csipkebogyó, szárításra már az is tökéletes. A csalántea a vasraktárunkat töltheti fel. Wágenhoferné Pohl Magdolna vallja, a saját környezetünkben található gyógynövények lehetnek igazán segítségünkre.

„Ez a tavaszi időszak mindenképpen arról szól, hogy a szervezetünk teljesen kimerült már. A vitaminkészleteink, az ásványi anyagok teljesen kimerültek a szervezetünkből és nagyon egyszerűen, gyógynövényekkel vissza tudjuk őket pótolni. Ebben az időszakban ez a feladatunk igazából a gyógynövényekkel.”

Az előadások folytatódnak a további hétvégéken is. A következő alkalmon a kora tavasz gyógynövényeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
Wágenhoferné Pohl Magdolna olyan meséket ír, amik a gyógynövények világát hozzák közelebb a gyerekekhez. A negyedik kötete jelent meg.
| 2023. már. 20. hétfő 13:09 | Gyenesdiás
A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat.
| 2021. jún. 30. szerda 16:28 | Gyenesdiás
Több helyszínen kínáltak programokat az érdeklődőknek Gyenesdiáson.
| 2020. nov. 17. kedd 14:53 | Rezi
Nagy mennyiségben terem idén a csipkebogyó, a szezonja még mindig tart.
| 2020. okt. 26. hétfő 15:02 | Keszthely
A technikáról és a kézműves szappanok jótékony hatásairól is szó esett a Babamúzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.