Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tisztítsuk magunkat gyógynövénnyel
2023. már. 20. hétfő | Gyenesdiás
Tisztítsuk magunkat gyógynövénnyel
Javában zajlik a gyógynövény-szezon. Számos termést lehet már gyűjteni, melyek a természeteses gyógymódok kedvelőinak házi patikáiból nem hiányozhatnak. A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat. A hétvégén a natúr kozmetikumoké volt a főszerep.

Tavasszal számos friss növényt gyűjthetünk a réteken, erdőkben. Már megtalálható a medvehagyma, de gyógyító hatással bír az illatos ibolya, a zamatos turbulya vagy akár a csalán is. A Diási Malom kertjében is szépen növekednek a gyógy- és fűszernövények. Friss hajtások láthatóak már a rozmaringon és a levendulák is új leveleiket hozzák. A nagyböjti időszakban megtalálható természeti kincsek a szervezetünk felfrissítését szolgálják.

„A méregtelenítésnek, a tisztulásnak, a szervezetünk tisztításának van az időszaka. Illetve a télen a szervezetünkből távozott ásványi anyagoknak, illetve vitaminoknak a visszapótlására. Hiszen nem véletlenül vagyunk fáradtabbak, nyűgösebbek. A tavaszi fáradtság azért ilyenkor már megmutatkozik. Úgyhogy mindenképpen vissza kell, hogy pótoljuk a szervezetünkbe ezt a rengeteg ásványi anyagot és vitamint, amire télen nem volt lehetőségünk.” - mondta el Wágenhoferné  Pohl Magdolna természetgyógyász-fitoterapeuta.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen mernek gyógynövényeket használni. Az alkalnazhatóságukról azonban minden esetben érdemes szakember segítségét kérni. Gyenesdiáson is többször van erre lehetőség a különböző tematikus napokon. A hétvégén natúr kozmetikumok elkészítését sajátíthatták el a jelentkezők. Körömvirágsziromból készíthettek krémet, mely gyulladáscsökkentő hatással bír, és azok is bátran használhatják, akiknek érzékenyebb a bőrük. Ekcéma ellen is kiváló. Levendula szirmok és illóolaj felhasználásával fürdőbombát is gyúrhattak, amelyek akár ajándéknak is kiválóak. A levendula nyugtató hatása közismert, ezért is tökéletes választás egy fürdőbomba egyik alapanyagának. Csak természetes anyagokat használtak fel, mely sokaknak fontos szempont manapság. A tematikus napra nem csak a környékből érkeztek.

„Gyöngyösről érkeztem, ott tanulok a MATE gyöngyösi campusának a gyógy- és fűszernövény szakán és onnan ismerem Magdit is. És fantasztikus lehetőség, hogy lehet hozzá jönni gyakorlatra is és most ezt a hétvégét ennek szenteltem, hogy tanuljak még egy kicsit gyakorlatiasabb oldalról a gyógynövényekről. Nem bántam meg.” - osztotta meg Bibor Adrienn.

A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban számos tematikus nap lesz még tavasszal. Többek között a rügyterápiával is megismerkedhetnek az érdeklődők áprilisban. A programokról a helyszín közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
Wágenhoferné Pohl Magdolna olyan meséket ír, amik a gyógynövények világát hozzák közelebb a gyerekekhez. A negyedik kötete jelent meg.
| 2022. már. 16. szerda 14:56 | Gyenesdiás
Tavaszi fáradtság ellen is bevethetőek a természet kincsei.
| 2021. jún. 30. szerda 16:28 | Gyenesdiás
Több helyszínen kínáltak programokat az érdeklődőknek Gyenesdiáson.
| 2020. nov. 17. kedd 14:53 | Rezi
Nagy mennyiségben terem idén a csipkebogyó, a szezonja még mindig tart.
| 2020. okt. 26. hétfő 15:02 | Keszthely
A technikáról és a kézműves szappanok jótékony hatásairól is szó esett a Babamúzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.