Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megáldották a felújított templomot
2022. már. 28. hétfő | Türje
Megáldották a felújított templomot
Az „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” előirányzott keretből kapott türjei templom és épületegyüttesének felújítására 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Csornai Premontrei Apátság. A projekt egy része, a premontrei prépostsági templom Árpád-kori épületének műemléki helyreállítása befejeződött. A templom nevéhez hűen, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján áldották meg.

Szentmisére gyűltek össze Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, Türjén. A gyönyörű háromhajós templombelsőbe 4 éve, nem tartottak misét. Akkor kezdődött el a templom felújítása. Az oltalom háza sokáig méltatlanul elhanyagoltan állt a település közepén. Utoljára a 30-as években végeztek rajta felújítást.

"Ahhoz képest, hogy Magyarország egyik legszebb kéttornyú románkori temploma- ez a hely miatt, a távolság miatt, nem tudom mi miatt,de ez nagyon mostoha sorsra került. Tulajdonképpen a rend mikor visszaállhatott a ’90-es évek elején akkor már felmerült, hogy ezzel valamit tennünk kell. Nyilván azt is láttuk, a faluval együtt, hogy ez a mi erőnket meghaladja. Egészen 2016-ig kellett erre várni, amikor is kormányhatározat született, hogy az állam támogatja ennek a helyreállítását, hiszen ha tulajdonképpen megnézzük ez egy 800 éves épület. Hatalmas dolog, hogy ez megmaradt."- mondta el Fazakas Z. Márton apát.

Nagyon sok meglepetés került elő a feltárások során és az értékleltárból. A freskók, a megújult falfestmények a magyar történelmet idézik. A templom egyik szentélyében található a korábban feltárt, csonka haza legnagyobb Szent László legendája. Előkerült a monostoralapító nyughelye is. Megtalálták a középkori kolostort. Sikerült egészében megújítani az első Gyümölcsoltó Boldogasszonyt megjelenítő oltárképet, ami a számos freskóval együtt Magyarországon alkotó osztrák festő Dorfmeister István munkája.

Az első szentmisén Fazekas Z.Márton premontrei apát megáldotta a templomot. Bár a templom régi orgonája is megújult, a liturgia fényét nem emelte hangzásával.

"A működőképes állapotig eljutottunk  tavaly augusztusban. Utána arra vártunk, hogy a templom teljes egészében elkészüljön. Már csak a hangi munkálatok vannak hátra. Az intonálás és a hangolás. És ehhez a feladathoz arra van szükség, hogy a templom minden berendezési tárgya a helyére kerüljön. A teljes akusztikai tér, teljes egészében rendelkezésre álljon a munkához."-nyilatkozott az orgonaépítő mester.

Új órák és új sisakok kerültek  a templomra. Az egykori külső képi világáról pedig csak a bejárat téglái árulkodnak. A közel 1,8 milliárdos fejlesztés Keszthely szempontjából is jelentős.

"Keszthelyen is az apátság fenntartó és Keszthely is premontrei város, Türje is premontrei település és éppen ezért az elmúlt hónapokban igyekeztünk a türjei polgármester úrral is egy nagyon szoros kapcsolatot kialakítani a két település között, mert a két település nagyon, viszonylag közel van egymáshoz és azt gondolom, hogy nagyon jól tudják kiegészíteni a szolgáltatásaikkal egymást. Nyilván ennek egy komoly alapot teremt az, hogy mind a két település premontrei település."- mondta Nagy Bálint.

A  beruházás folytatódik a major épület felújításával. A templomban a liturgiák folynak. Turisták számára csak az augusztus 19-i felszentelést követően lesz látogatható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 9. kedd 19:15 | Keszthely
A város több pontján aszfaltoznak a szakemberek, a tervezés során lakossági igényeket is figyelembe vettek.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Alsópáhok
216 folyó méter járda újult meg Alsópáhokon a Dózsa György utcában.
| 2024. jan. 25. csütörtök 15:03 | Zalaapáti
Utat és járdát építettek tavaly, és több kulturális csoport is jubilált 2023-ban.
| 2024. jan. 19. péntek 14:45 | Keszthely
A testület már korábban jóváhagyta ezeket a beruházásokat.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:57 | Alsópáhok
A település kiemelt célja, hogy növelje a lakosságszámot, és segítse a fiatalokat és az időseket.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.