Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Életmentő táblák a Balatonban
2022. aug. 2. kedd | Gyenesdiás
Életmentő táblák a Balatonban
“Mentőöv táblákat” adtak át Gyenesdiáson. A fontos információkat tartalmazó eszközöket a vízbe vezető lépcsőknél helyezik ki. Már nyolcvanöt ilyen tábla segíti a felelősségteljes fürdőzést és a segítség gyors hívását a Balatonon.

Több hasznos információ található ezeken a táblákon. A legfontosabb talán a tetején lévő számsor, ami tulajdonképpen a település irányítószámából, a strand azonosítójából, valamint a lépcső sorszámából áll. Segítségkérés esetén ezek alapján azonnal tudja az operátor, hová küldje a mentőegységet. A fürdőzők is jó ötletnek tartják a kezdeményezést: "Rajta van minden adat, telefonszám, vízmélység. A táblák jelzése, kódszáma alapján lehet a mentőket hívni, segítséget hívni. Illetve minden nap kint vannak ugye a vízimentők, akik a fürdőzőknek a biztonságát védik" - vélekedett Szilágyi László.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke egy sajtótájékoztatón jelképesen adta át a település polgármesterének az egyik “mentőöv táblát”. Az eszköz part felé néző oldalán az említett azonosító számon kívül látható a meder mélysége a távolság függvényében, a viharjelzés értelmezése és egyéb hasznos információk. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta: "Minden tábla telepítésekor a GPS koordináta fel van véve. Ezt leadjuk a központunknak, illetve a Balatoni Vízirendészetnek is - és reményeink szerint, rövidebb határidőn belül a 112-höz is eljutnak ezek az adatok. Amikor valaki betelefonál bármelyik segélykérőn, akkor gyakorlatilag be tudja mondani a táblának a számát. Abból egyértelműen tudjuk és látjuk, hogy hol van a bajbajutott."

Ezek az információs táblák már több balatoni strandon nyújtanak segítséget. Összesen nyolcvanötöt helyeztek ki eddig - a közelben például Balatonfenyvesen, vagy éppen Keszthelyen is. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere: "Nagyon fontos a településünk strandjain a balesetmegelőzés és a vízbiztonság. Természetesen ilyen vonatkozásban minden pályázatunkat eköré csoportosítjuk, és az együttműködéseinket is. A Szakszolgálattal való évek óta jó együttműködés hozott már katamaránt erre a strandra, és mindkét standunkra. Természetesen most nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elsők között megkaphattuk ezeket a prevenciós ismeretterjesztő táblákat."

A táblák víz felé néző oldalán is vannak információk: a strand segélykérő kódja ott is látszik, ezen kívül pedig a fürdőzésre vonatkozó jogszabályok legfontosabb paragrafusai olvashatók.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 22. péntek 19:15 | Keszthely
Újra megtekinthető a Nemzeti Kör molinója a Helikon park megnyitásának köszönhetően.
| 2019. aug. 19. hétfő 14:32 | Keszthely
Új, egységes tájékoztató táblákkal kívánják megelőzni a baleseteket a balatoni strandokon.
| 2016. ápr. 13. szerda 18:25 | Keszthely
Ismét látható a keszthelyi végvár alaprajza a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom tornyán.
| 2024. aug. 14. szerda 19:15 | Keszthely
Minimálisan, de emelkedett tavaly a horgászfogások mennyisége országosan.
| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Keszthely
Címvédés volt a Kékszalagon. Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. tókerülő versenyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
Aggódunk!
20:37
Savaria Filmfesztivál
21:00
A szomszéd vár
21:29
Zalai krónika
21:44
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
Aggódunk!
23:37
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.