Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kis-Balaton Est Balatonszentgyörgyön
2022. aug. 9. kedd | Balatonszentgyörgy
Kis-Balaton Est Balatonszentgyörgyön
A hagyományőrzés volt a célja a Balatonszentgyörgyön rendezett Kis-Balaton Estnek. A rendezvényre határontúli magyarok is érkeztek. A szeles időjárás ellenére nagyszámú közönség volt kíváncsi a fellépőkre.

A szervezők fontosnak tartják a hagyományok megélését a mindennapokban. A találkozóval közösségi értéket teremtenek. Megismertetik az érdeklődőkkel a különféle táncokat, azok történetét.

Faragó Zsolt - elnök, Kis-Balaton Táncegyesület: „Mindenképpen fontos az együttesünknek, hogy lássák a nézők azt, hogy ez a hagyomány él, a magyar nép táncát, énekeit hallják, lássák, és kicsit szívják magukba ezt a fajta kultúrát.” 

Több fiatal is csatlakozott a Kis-Balaton Táncegyütteshez. Székács Albert József 2013 óta tagja a csoportnak, először a gyermekeknél táncolt, most már a felnőtt együttest erősíti.

„Napjainkban táncolunk kalotaszegi, őrdöngősfüzesi, tyukodi és vajdaszentiváni táncokat. Most készül egy új koreográfiánk, somogyi táncok. Illetve volt régebben is somogyi koreográfiánk. Jelenleg egy olyan próba van, ami masszívan meg van tartva, illetve néha szoktunk hétközben is beiktatni egy-egy próbát, vagy kicsit besűríteni.” nyilatkozta televíziónknak Székács Albert József, a Kis-Balaton Táncegyüttes táncosa.

Augusztus végén Felvidékre utazik a Kis-Balaton Táncegyütes, a nagyidai Ilosfai Fesztiválon lép fel egy teljesen új koreográfiával. Somogyi táncokat sajátítanak el a hagyományőrzők, hogy azon a vidéken is megismerhesse a nagyérdemű.

„Az egyesület életében jelenleg ez a COVID utáni visszarázódás történik, most újra aktívan próbálunk. Érződik a fellépések mennyiségén, hogy kicsit megcsappantak. De az is érződik, hogy most már éled újra minden. Beindulnak lassan a rendszeres fellépések, erre készülünk. Új táncokat tanulunk most, jelenleg kicsit átmeneti, de újraéledő időszakunk van. ”  - mondta Lengyel Eszter a Kis-Balaton Táncegyesület alelönke.

Színes műsorral: legényessel, csárdással, szaporával, polgári táncokkal lepte meg a közönséget a Győrfalváról érkezett hagyományőrző csoport. A táncosok sok munkával, kihívással találják szembe magukat, de kitartóan dolgoznak tovább a céljaik elérése érdekében.

„Bemutassuk a mi kis csoportunkat, ami 16 aktív főből alakul 2004-ben, mivel a nagybátyám Pitti bácsi, mentorom volt. Nem hagytuk, hogy a hagyomány hamuvá váljon, hanem lánggá. A lángot visszük tovább, visszük ameddig lehet.” - árulta el Jaskó Márton "Pitti", a Győrfalvi Hagyományőrző Csoport vezetője.

A Zalaapáti Harmónika zenekar tagjai régi fülbemászó dallamokat idéztek.  A Kis-Balaton Táncegyüttes kalotaszegi és széki táncokat adott elő, illetve bemutatta a Magyaroké volt című műsort, melyet egy kisújszállási megmérettetésen kiváló minősítéssel díjaztak. A hagyományőrző program táncházzal ért véget.                                                                                                                         

| 2024. jan. 22. hétfő 16:12 | Zalaapáti
Fennállásuk 20. évfordulóját ünneplik a zalaapáti táncosok.
| 2023. nov. 29. szerda 13:00 | Keszthely
A MATE Georgikon Campuson ünnepelték meg a csoportot, melynek aktivitása nem csökken.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:56 | Keszthely
Négy napig Keszthely a Balaton táncfővárosa.
| 2023. aug. 1. kedd 14:53 | Balatonszentgyörgy
A népi hagyományokat ünnepelték a Kis-Balaton esten Balatonszentgyörgyön.
| 2023. júl. 17. hétfő 15:42 | Keszthely
Magyar és görög együttesek léptek fel a 15. Folkfeszten.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.