Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Több szőlészetben is elkezdődött a szüret
2022. aug. 25. csütörtök | Keszthely
Több szőlészetben is elkezdődött a szüret
Különleges szezon után kezdődik a szüret. Az idei év időjárási viszontagságai a szőlősgazdáknak is fejtörést okoztak. A napsütéses órák magas száma és az intenzív meleg azonban kedvezett a növénynek, ugyanakkor hiányzott a csapadék a szőlészetekben is. A Georgikon ültetényén augusztus közepétől szüretelnek.

A Helikon muskotály szőlőn is látszik, hogy az érett bogyók mellett több éretlen is van. Ez több szőlőfajtára is jellemző. Az intenzív napsütés miatt ugyanis a fürtök külső oldala jobban érett, ráadásul a csapadékhiány miatt a szőlő is takarék üzemmódra kapcsolt. Az aszály a savtartalomra és a cukorfokra is hatással volt.

„20-a utáni időszakban egy próbaszüretet végeztünk a cserszegi fűszeresből. Amit nagyobb mennyiségben leszedtünk, ott is az volt a tapasztalat, hogy a cserszegi fűszerest ugyan 18 mustfokkal le tudtuk szüretelni, de addig, amíg a tavalyi évjáratban borzasztó magas volt a savtartalom, az idei évjárat mellett már a 18-as cukorfoknál is azt tapasztaljuk, hogy szinte kritikus értéken van a szőlőnek a savtartalma.” - tájékoztatott Szládovics László, a MATE Georgikon Szőlészet szőlészeti telepvezetője.

A Georgikon szőlészete csaknem 2 hónapon keresztül nem kapott csapadékot. Az elmúlt napokban nagyjából 20 mm eső esett, ez némileg higította a cukorfokot és a savtartalmat. Az ültetvényen a Nektár fajtával kezdték meg a szüretet. A szőlőfürtök lemetszésében minden évben részt vesznek a campus szőlész-borász hallgatói is. Az idéntől új szakképzés is indul Keszthelyen.

„A szőlész-borász felsőoktatási szakképzés a kezdetektől fogva, tehát amióta ez a képzési forma indult, azóta folyamatosan beiskolázzuk. Ez idén sincs másképp, fog indulni a szak természetesen. Emellett egy bor- és gasztroturizmus szakirányú továbbképzés engedélyeztetését, illetve jóvá is hagyták a képzést. Ez egy diplomások számára szóló képzés, aminek a felvételi határideje a napokban jár le.” - emelte ki Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus oktatási campus főigazgató-helyettese.

A cserszegi szőlőtelep története még a Festeticsek idejére nyúlik vissza. Ma nem csak a termesztés, hanem az oktatás és a kutatás is a szőlészet fókuszában van. Több kísérleti ültetvény is van, az eredmények nem csak itthon, hanem külföldön is nagy érdeklődésre tartanak számot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 5. kedd 14:39 | Balatongyörök
Balatongyörökön nagy sikert aratott a szüreti felvonulással összekötött halászléfőző verseny
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.