Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Európai Madármegfigyelő Napok - Fenékpusztán is
2022. okt. 4. kedd | Fenékpuszta
Európai Madármegfigyelő Napok - Fenékpusztán is
A hétvégén a madarakra fókuszált Európa. Sok helyen madármegfigyelő napokat rendeztek, így szombaton és vasárnap a fenékpusztai madárgyűrűző állomás is fogadta a látogatókat. A madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International által indított kezdeményezés idén ünnepelte 30. évfordulóját. Az összesített eredmények alapján 753 helyszínen, több mint 4,6 millió madarat figyelt meg a 19 148 résztvevő.

A fenékpusztai madárgyűrűző állomás is várta az érdeklődőket. Zahorecz Vince Márton nagyon szereti a természetet, a madárvilágot, így édesanyjával évek óta kilátogatnak ide. Így fogalmazott: "A fajuk érdekel, meg hogy a közös kapcsolat, hogy belekerülünk, hogy hogyan tudunk velük dolgozni, kiszedni. Hogy mennyire alkalmazkodnak ahhoz - valamelyik támad, valamelyik engedi magát."

Az Európai Madármegfigyelő Napok egyben verseny is az államok között. A rendezvény egyrészt nemzetközi szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másrészt az ingyenes országos események sokakat csábítanak a szabadba - mint például Mesterházy Istvánt is: "Mindig is vonzódtam a madarakhoz, főleg a tollas jószágokhoz. Nagyon változatos az élővilágunk, de sajnos úgy tapasztani: egyre kevesebb a fajgazdagság. Nagyon sok madártani könyvem is van, amit szívesen olvasgatok. Amatőr szinten, de szeretek madarászkodni."

A program hazai koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A fenékpusztai madárgyűrűző állomáson a látogatók maguk is részt vehettek a munkában, így a gyűrűzés, naplózás feladatát is ellátták. Mindemellett sok hasznos információt tudhattak meg a madarakról. "Nagy madármozgás a nádban van csak, és azt ugye valahogy be kell mutatni a látogatóknak. Úgyhogy itt adja magát a hely - egy madárgyűrűző állomásról van szó. Nálunk a fő csapásirány továbbra is a madárgyűrűzés. Van egy kilátónk, ahol távcsöves madármegfigyelést is folytatunk, illetve most a Balaton alacsony vízállása miatt olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a látogatókkal egészen a nádszélig, tehát a Balaton nyílt vízéig be tudunk sétálni" - mondta el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke, Benke Szabolcs.

A korábbi években csoportok, idén inkább családok érkeztek. Találkozhattak foltos nádiposzátával, cserregő nádiposzátával, mezei verébbel, jégmadárral, barkuscinegével, függőcinegével, kékcinegével, széncinegével, nádi rigóval, nádi sármánnyal, füsti fecskével. Hazánk az idén két kategóriában, a rendezvényhelyszínek és résztvevők számában is első helyezést ért el, a látott madarak számát illetően pedig ötödikek lettünk.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Fenékpuszta
Rendhagyó tárlatvezetéssel és múlt századi kosztümökkel, játékokkal várták az érdeklődőket vasárnap Fenékpusztán.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2023. dec. 18. hétfő 16:47 | Keszthely
Az épületegyüttesben a lótenyésztésnek és a Festetics ménesnek állítanak emléket.
| 2023. ápr. 28. péntek 18:18 | Keszthely
A Festeticsek örökségét, azon belül a lovas kultúrát mutatják be Fenékpusztán.
| 2023. már. 10. péntek 17:54 | Keszthely
A Castellum Pannonicum Pelsonense nyolcadik kötetét mutatták be a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.