Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ritkaságok is gyűrűt kapnak Fenékpusztán
2024. aug. 16. péntek | Keszthely-Fenékpuszta
Ritkaságok is gyűrűt kapnak Fenékpusztán
Több mint 5000 madarat gyűrűztek meg idén Fenékpusztán. Az állomáson ez a 40. év, hogy jelölik a nádasban befogott szárnyasokat. Az idei tapasztalatok jók, de a kánikula miatt sok gyengébb madárral is találkoznak. A Magyar Madártani Egyesület Helyi Csoportja már nem végezhet mentést, a feladatot át kellett adniuk a nemzeti parknak.

Óránként gyűjtik be a nádasban álló hálóból a madarakat. Naponta átlagosan 70-100 példányt fognak Fenékpusztán. Március 15. óta gyűrűznek, de a fő időszak a nyári és őszi vonulás. Elsősorban nádi madarak lakhelye a terület, de veréb, fecske és különleges fajok is megfordulnak erre. 

„Foltos cserregő nádiposzátáknak az öreg madarait fogtuk az elmúlt hetekben, amik már ugye vonulnak. A fiatalok ilyenkor szétdiszpergálnak a fészektől, keresik a helyüket, aztán ők is tendálnak dél felé. Meg ilyen egyéb nádi madarak, mint a nádirigó, nádi tücsökmadár – ezeket fogjuk nagyobb számban. Néha beesik érdekesebb, vagy látványosabb madár, mint a jégmadár, tegnap fogtunk három nyaktekercset, ami annyira kuriózum, hogy mióta 20 éve itt vagyok, nem is emlékszem, hogy három nyaktekercs egy nap alatt bekerült” - nyilatkozta Benke Szabolcs, a Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás vezetője. 

Január 1. és augusztus 13. között 4987 madarat gyűrűztek Fenékpusztán. A szakemberek szerint ez egy átlagos év statisztikájának felel meg. 40. éve gyűrűznek itt, idén elérhetik a félmillió megjelölt példányt, a kiemelkedő statisztikát 70 ezer visszafogás és ezer külföldi gyűrűs madár emeli. 

„A madárra egy egyedi sorszámmal ellátott gyűrűt teszek. Sztenderd módon a madarak bal lábára kerül a kis jelölőgyűrű, ami nem okoz sérülést a madárnak, lehet látni, hogy elforog, illetve csúszkál a madárnak a csüdjén. Ezután megnézem a kondícióját a madárnak: egyes, kettes, kettes. Megmérem a szárnyát, az egyik legfontosabb biometriai jellemzőt, majd végül lemérjük a testtömegét” - mutatta be a gyűrűzést Kováts Dávid madárgyűrűző.  

A madárgyűrűző állomás rendszeresen fogad táborozókat és látogatókat, nyáron minden nap várják az érdeklődőket. A kánikula miatt idén kevesebben érkeztek. Alíz és Zita San Franciscóból jött. Édesanyjukkal   érkeztek, hogy a nyári hazalátogatásuk idején tartalmas programon vegyenek részt. 

„Ők cserkészek Amerikában és a cserkészet egyik fő üzenete a gyerekeknek, fő értéke hogy a gyerekeket úgy nevelje, hogy a természetet szeressék, védjék. Úgyhogy ilyen szempontból teljesen passzolt ez a madárvédő egyesület és nagyon örülünk, hogy rátaláltunk erre, még számomra, felnőttként is nagyon érdekes” - nyilatkozta Fischer Judit. 

A tervek szerint október 31-ig gyűrűznek Fenékpusztán. Az állomáson jelentős változás, hogy a madármentést már nem ők, hanem a Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata végzi, ők csak besegítenek. A Magyar Madártani Egyesület nem preferálja, hogy a helyi csoportok madármentést végezzenek, így csak átmenetileg vannak itt madarak, kéthetente szállítják el az ide hozott a sérült, beteg, vagy elárvult madarakat. Évente átlagosan 450 madarat mentettek a helyi csoport tagjai. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2021. júl. 29. csütörtök 18:23 | Keszthely
| 2018. aug. 9. csütörtök 15:51 | Fenékpuszta
A gyerekeket négy héten át, egy hetes turnusokban várják, idénre azonban az össze hely betelt.
| 2016. júl. 6. szerda 12:14 | Fenékpuszta
Több, mint 200 madárra került gyűrű tegnap Fenékpusztán.
| 2024. aug. 20. kedd 19:15 | Keszthely-Fenékpuszta
Bemutatták az idei ásatás eredményeit a régészek.
| 2024. aug. 15. csütörtök 19:15 | Keszthely-Fenékpuszta
A Festeticsek is használták az erőd köveit a majorságuk építéséhez.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.