Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Népszerű a Madárgyűrűző Állomás tábora
2018. aug. 9. csütörtök | Fenékpuszta
Népszerű a Madárgyűrűző Állomás tábora
Telt ház van a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás nyári táboraiban. A gyerekek négy héten keresztül, egy hetes turnusokban figyelhetik meg a gyűrűzés menetét, emellett pedig a rovarokról, az erdei vadakról és a gyógynövényekről is szerezhetnek ismereteket.

A Madárgyűrűző Állomás önkéntesei segítenek ellenőrizni a nádasban kifeszített 144 méteres hálót. A fenékpusztai állomás munkatársai minden nap napkeltétől sötétedésig, óránként gyűjtik be a madarakat.

A vászonzsákokban lévő madarak mindegyikét nyilvántartásba veszik, azokat is, amelyeknek már van gyűrűjük. Ellenőrzik a korukat és az állapotukat, és megmérik a szárnyaikat és súlyukat is. A táborozó gyerekeknek nagy élmény testközelből látni a kis tollasokat. Iroczki Gellért a táboron kívül is komolyan foglalkozik a madarakkal.

„Egy éve kezdtem el madarászkodni, azóta elvégeztem Veszprémben és Nemesvámoson egy madarász tanfolyamot, egy kétrészest. Volt egy elméleti meg egy gyakorlati része. Ott nem hirdették meg, de gyűrűztünk madarakat. Az nagyon megtetszett, és tudtam, hogy itt lehet gyűrűzni, és ezért jöttem.” - mondta a magyarpolányi táborozó.

A táborozók mellett a program nyitva áll mindenki előtt, így egész éven át többen is érkeznek a madárgyűrűzésre. Az idei évben négy hétig népesítik be a táborozók az állomást, mellettük azonban önkéntesek is dolgoznak. Kecskés-Kerese Bendegúz már évek óta rendszeresen a madárgyűrűzőben tölti a nyarakat. Társaival most egy új madárröpdén dolgoznak, ami az egerészölyvek új otthona lesz majd.

„Szeretem a madarakat, szeretem a természetet. Elég jó társaság szokott itt lenni, és ez ilyen érdekes szokott lenni itt. Madarat szedünk, nézem a gyűrűzést, szeretek fényképezni is és itt sokat lehet fényképezni a madarakat, meg a természetet.” - emelte ki az önkéntes.

Fenékpusztán nem csak gyűrűzéssel, hanem a madarak mentésével is foglalkoznak. Ezeket a fiatal gólyákat idén szabadon engedik, több sérült társuk azonban az állomás állandó lakója marad. A baglyok is jól érzik magukat Fenékpusztán, azonban miután megerősödtek, ők is visszatérhetnek a természetbe. A táborozók ezekkel is megismerkedhettek, de számos más program is várta őket.

„Tegnap például fecske műfészket készítettek agyagból. Volt egy természetvédelmi vetélkedő, ma vadászati, íjászati foglalkozás lesz, holnap lesz egy rovaros program, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványtól jön egy aktivista. Pénteken én fogok odúzni a gyerkőcökkel, tehát odúkat, etetőket készítünk, szombaton pedig gyógynövényes túra, gyógynövények használata lesz. Teát, frissítőket fogunk csinálni a gyerkőcökkel.” - tájékoztatott Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke.

A fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás minden nap várja az érdeklődőket. A madárgyűrűzés mellett több programot is szerveznek, így például a vonulási időszak kezdetével a gólyák szabadon engedését is meg lehet nézni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 16. péntek 19:15 | Keszthely-Fenékpuszta
Több mint 5000 madarat gyűrűztek meg idén Fenékpusztán.
| 2021. júl. 29. csütörtök 18:23 | Keszthely
| 2016. júl. 6. szerda 12:14 | Fenékpuszta
Több, mint 200 madárra került gyűrű tegnap Fenékpusztán.
| 2024. aug. 23. péntek 19:15 | Keszthely
A Mária Rádió programjának résztvevői kipróbálhatták a műsorvezetést és az operatőrködést is a stúdióban.
| 2024. aug. 9. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Csütörtökön kezdődött Gyenesdiáson a felnőtt fafaragó tábor. Három napon át tizenhárom szakember dolgozik a Kárpáti Korzón megrendezett táborban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.