Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Minden járművel figyelni kell a közlekedési szabályokra!
2022. okt. 5. szerda | Keszthely
Minden járművel figyelni kell a közlekedési szabályokra!
Az elektromos rollerekre is lesznek KRESZ-szabályok. Ezeknek a járműveknek a közlekedési szabályozó javaslatát már elkészítette az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

Egyre népszerűbbek vidéken is az e-rollerek. Az elektromos járművek nem csak a környezetkímélés miatt hasznosok, hanem azért is, mert rövidebb távon gyorsabban el tud jutni az ember az úti céljához és közben sportol is a rollerező. Vannak olyanok, akik csak most fedezték fel ennek a járgánynak az előnyeit, mások viszont már több hónapja tulajdonosai ezeknek.

„Napi használatban van nálam a roller. Miért szeretem? Mert mindenhova odaérsz 5 percen belül. Városban igazából nincs távolság és sokkal gyorsabban ott vagy, mint autóval. Mert mire beülsz a kocsiba, kiállsz, elmész, addig a rollerre felpattansz és ott is vagy sitty-sutty.” - mondta el Farkas Gergő.

Az elektromos rollerekre azonban még nem vonatkoznak közlekedési szabályok. Nem tudni, hogy mennyivel lehet velük menni, kell-e bukósisakot viselni, haladhatnak-e járdán, kell-e viselniük fényvisszaverő ruhadarabot. A rollerbalesetek megelőzésére már kidolgozták a közlekedési javaslatot. A módosítás célja, hogy a megelőzzék a halálos baleseteket.

„Vannak olyan e-rollerek, amelyeknek a végsebessége 25 km/h-ban van maximálva. Nyugat-Európában ezt úgy szabályozzák, hogy ezek gyakorlatilag kerékpárral egyenértékűek. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk. Azok a rollerek, amelyek ennél nagyobb végsebességre is képesek, azok pedig már más kategóriába esnek. Ezeket érdemes lenne tisztázni a magyar közben is.” - ismertette Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár.

A kerékpárosok között is még mindig akadnak olyanok, akik nem tudják a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Az egyik leggyakoribb szabályszegés,  hogy a járdákon bicikliznek, pedig ez tilos. Másrészről probléma az, hogy a kerékpárosok a gyalogátkelőhelyeknél nem szállnak le a járművekről, hanem áthajtanak rajtuk.

„Csak akkor vagyunk gyalogosok, hogyha leszállunk a kerékpárról és áttoljuk. Így kellene a gyalogátkelőhelyen kerékpárral átmenni. Illetve tilos kerékpárral állatot vezetni, motorral húzatni magunkat, elengedett kormánnyal kerékpározni. Mobiltelefont sem használunk kerékpáron, mivel hogy úgy szól a jogszabály, hogy járművezetés közben mobiltelefon használata tilos és a kerékpár ugye járműnek minősül.” - hívta fel a figyelmet Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A rendőrség felhívja a figyelmet a láthatóság fontosságára. Az évszaknak megfelelően korábban sötétedik, az autósok pedig nehezebben vehetik észre a két keréken közlekedőket. A balesetek megelőzése miatt mindenkor ajánlott fényvisszaverő ruhadarab viselete.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

                  

| 2023. szep. 27. szerda 16:37 | Keszthely
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
| 2023. jún. 16. péntek 16:50 | Keszthely
A város 37 helyén lehet igénybe venni a szolgáltatást.
| 2024. jún. 12. szerda 19:15 | Keszthely
Lezajlott a Közlekedik a család területi fordulója Zalaegerszegen.
| 2023. okt. 18. szerda 10:22 | Keszthely
Mintegy negyvenen tekertek a 10 kilométeres útvonalon.
| 2022. nov. 9. szerda 15:24 | Keszthely
Keszthelyen vendésgeskedik a HUMDA Zrt. Road Safetí programja, péntekig bárki kipróbálhatja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.