Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A Csík zenekar tartott rendhagyó énekórát Keszthelyen
2022. okt. 13. csütörtök | Keszthely
A Csík zenekar tartott rendhagyó énekórát Keszthelyen
Keszthely volt az egyik állomása a Csík zenekar rendhagyó énekórájának. Az együttes az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával szeretné népszerűsíteni a magyar népzenét. A programra a város általános iskolás diákjai kaptak meghívást, akik nem csak hangszerekkel, hanem más hungarikumokkal is megismerkedhettek.

A rendhagyó énekóra résztvevői információkat is megtudhattak a magyar népzenei és néptánc hagyományokról. Természetesen a bemutató sem maradt el, erdélyi és hazai táncokat is láthattak a diákok. A népi hagyományok ápolása és továbbörökítése az egyik missziója a jövőre 35 éves Csík zenekarnak. Az idén nyolc hazai településen tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek.

„Ez az előadás egy rendhagyó énekóra, a Hungarikumok a magyar népzenében a Csík zenekarral nevet kapta, és itt bizony nagyon fontos a közösségteremtés, a közösség értéke mellett az a fajta néprajzi, illetve népzenei kincstár, ami korlátlanul rendelkezésre áll, hiszen egy ember élete nem is elégséges ahhoz, hogy ezt mind megismerje.” - emelte ki Kunos Tamás, a Csík zenekar alapító tagja.

Az interaktív foglalkozás népzenei koncertből, hangszerbemutatóból és tánctanulási lehetőségből áll. A Csík zenekar célja, hogy azokat az iskolásokat is inspirálja, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy személyesen részt vegyenek egy élő népzenei előadáson. A programot bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, kiemelten fontos, hogy ismerjük értékeinket, hiszen ezek a magyar életmódra, kultúrára mutatnak rá.    

„Vannak magyar népi hangszerek is, amelyek különlegesek, magyarokhoz tartoznak, itt alakult ki a jelenleg ismert formája. Ilyen a pedálos cimbalom, a 125 éves tárogató, aztán a somogyi hosszifurugla és a citera. Talán azt leginkább ismeritek. A kiváló Csík zenekarral olyan megállapodást kötöttünk, hogy ők bemutatják ezeket a hangszereket, természetesen egy műsor keretében az országban 8 helyen.” - emelte ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

A keszthelyi fiatalok nem csak a népzenével, hanem más hungarikumokkal is megismerkedhettek. A rendhagyó tanórán bemutatták többek között a cifraszűrt és a karikás ostort is. Keszthely életében kiemelt helyet foglal el a népi hagyományok ápolása és a kultúra. Ezért is fontos, hogy a település is részt vehet a programban.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 2005-ben az országban elsőként Keszthely is megkapta a kultúra magyar városa kitüntető címet. Azóta is igyekszünk megfelelni ennek a címnek. Ebbe passzol ez a mostani rendezvény. Büszkeséggel tölt minket el, hogy az országban 8 helyszínt választottak ki ennek a mostani, rendhagyó népzenei órának, és abból az egyik Keszthely lehetett” - tájékoztatott Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

A Csík zenekar rendhagyó énekórája országszerte nagy sikert aratott. Így volt ez Keszthelyen is, a gyerekek örömmel kapcsolódtak be a programba.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2019. dec. 17. kedd 09:44 | Hévíz
A Hévízi Hungarikumok Napján számoltak be az új helyi értékekről.
| 2023. júl. 17. hétfő 15:42 | Keszthely
Magyar és görög együttesek léptek fel a 15. Folkfeszten.
| 2022. aug. 26. péntek 17:35 | Vonyarcvashegy
A háromnapos VonyArts Folkpart programon zene, tánc és ének kurzusokat tartanak.
| 2022. júl. 20. szerda 15:33 | Keszthely
14. alkalommal szervezték meg a Keszthelyi Folkfesztet a Zenepavilonnál.
| 2021. aug. 30. hétfő 18:24 | Vonyarcvashegy
A háromnapos rendezvényen minden korosztálynak kínáltak lehetőséget a szervezők a VonyArtson.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.