Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Hat új elem került be a hévízi Értéktárba
2019. dec. 17. kedd | Hévíz
Hat új elem került be a hévízi Értéktárba
Hat új hévízi nevezetességgel bővült a hévízi helyi értéktár, erről számoltak be csütörtökön a Hévízi Hungarikumok Napján. A nevezetteket oklevéllel ismerték el, valamint ismertették a főbb tudnivalókat is az adott értékről. Ezeket a 2015 óta működő Helyi Értéktár Bizottsága választja ki minden évben. Az újonnan bejegyzettekkel 62-re bővült a helyi hungarikumok száma.

A hévízi panteon néven elhíresült falon a kórház jelentős alakjainak emléktáblája található. Ettől az évtől kezdve ez is a helyi értéktár része lett.

Idén Vass Géza író munkásságát is elismerték. Ő adományozta a Képes Krónika történelmi témájú körképet a településnek, melynek magyarázó szövegét ő írta. Ezenkívül kezdeményezésére ültették el a településen a Szeretet fáját is.

„Számomra egy csodálatos elismerés, bár nem ez vezetett, amikor a felsorolt indokokat megismertették önökkel. Belülről jött mindig, amit csináltam. És mondhatom azt, hogy a lelkemnek és a szívemnek tett jót, hogy csinálhattam.”

A Helyi Értéktárba került még a Hévízi Televízió, ami 1991 óta informálja a város lakosságát. Elismerték Dr. Schulhof Vilmos fürdőorvos munkásságát is, aki többek között a tó tudományos vizsgálatát végezte. Helyi értékké nyilvánították a hévízi forráskrátert felfedező búvárokat, valamint az Angyalok és Csavargók Nemzetközi Művésztelepet is. Ezeket a 2015 óta működő Helyi Értéktár Bizottsága választotta ki.

„A bizottság minden évben kap javaslatokat kívülről, illetve a tagok is nyitott szemmel járnak és próbálnak olyan javaslatokat tenni, amik tényleg méltók a Helyi Értéktárba kerüléshez. Ezek azok a szempontok, ami alapján kialakul egy vita, hogy akkor ez méltó vagy nem méltó és akkor ez alapján dől el, hogy valami helyi értékké válik-e vagy sem.” - ismertette Hermann Katalin.

A Helyi Értéktárba jelenleg 62 elismerés található. Papp Gábor polgármester hangsúlyozta, a hévízi értékek közül a tavat már Magyar Hungarikummá is választották. Hozzátette, céljuk az értékek továbbörökítése, megismertetése. Ezért tavaly egy kiadványt is létrehoztak.

„Az azt megelőző évek Helyi Értéktárba bekerült dolgait, ha jól emlékszem 56 ilyen dolog volt, azokat egy ilyen kis könyvben összefoglaltuk és ez egy nagyon népszerű kiadványra sikerült, hiszen nagyon sokan keresik, illetve nagyon sokan még a helyiek közül is, tehát a hévíziek közül is felfedeznek benne olyan dolgokat, amikről nem biztos, hogy teljes mértékig tisztában voltak.”

Az átadó ünnepségen a helyi tehetségek működtek közre, akik énektudásukkal örvendeztették meg a kitüntetetteket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Hévíz
A lakossággal egyeztetve kell megújulnia a fürdővárosnak.
| 2024. jan. 12. péntek 15:04 | Hévíz
Néhéz évek után fellendülőben a fürdőváros.
| 2023. júl. 28. péntek 12:11 | Hévíz
A fürdővárosban egyre több a szlovák és cseh vendég.
| 2023. júl. 13. csütörtök 17:19 | Hévíz
Emlékérmeket és főigazgatói dicséreteket is átadtak.
| 2023. máj. 19. péntek 18:13 | Hévíz
2023 első negyedévében 15%-kal nőtt a külföldi turisták száma országszerte.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.