Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Népzene és néptánc a Balaton-parton
2022. júl. 20. szerda | Keszthely
Népzene és néptánc a Balaton-parton
14. alkalommal szervezték meg a Folkfesztet. A hagyományos programon idén is néptánc és népzene várta a közönséget. Természetesen nem maradhatott el a nagy népszerűségnek örvendő táncház sem. A Zenepavilonnál sokan követték a fellépőket, a Folkfeszt mára már a környék ismert és kedvelt programja lett.

Az Iszka Banda húzta a talpalávalót a Folkfeszt utolsó napján. A fiatalokból álló csapat nem csak a folklór szeretete köti össze, hanem a Nagyváthy Néptáncegyüttes is, ahol mindannyian együtt táncoltak. Ma már önálló bandaként lépnek fel a térség több településén. Céljuk a népi hagyományok őrzése, továbbadása és népszerűsítése. A Fokfesztnek is állandó vendégei, a közönség már várja és örömmel fogadja őket.

„Támogatom mind táncosként, mind zenészként is azokat a programokat, amik meg tudják fogni az embereket, hiszen talán ez az egyetlen módja, hogy még több embert lehet bevonni az utánpótlásba. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szép hagyaték, amit kötelességünk is ápolni, tehát borzasztóan örülök, hogy itt mi is helyet kaphatunk, mi is bemutathatjuk, hogy hogyan dolgozunk, hogy vannak  ami korosztályunkban is ilyen fiatalok, akik ilyesmivel foglalkoznak.” - tájékoztatott Varga Márton, az Iszka Banda prímása.

A közönség az idén 10 éves Tüskevár Néptáncegyüttes produkcióját is láthatta. A sármelléki táncosok az iskola növendékeiből verbúválódtak 2012-ben. Fontos számukra a sármelléki néptánc és népzene felkutatása és megismertetése a szélesebb közönséggel. A fiatalok mindegyike szenvedélyesen szereti a népi hagyományokat.

„Nekem a nővérem táncolt, illetve a nagynéném, és ők ösztönöztek, illetve egy barátnőm régóta táncol a Tüskevár Néptáncegyüttesben, és ők ösztönöztek arra, hogy jó lenne kipróbálni. Én óvodás koromban is jártam néptáncolni, az iskola miatt abbamaradt, de úgy éreztem, hogy itt az ideje újra elkezdeni.” - mondta Csepregi Lilla, a Tüskevár Néptáncegyüttes tagja.

Az együttes nem csak a hagyományokat, hanem a közösségépítést is fontosnak tartja. A tagok rendszeresen találkoznak egymással, és számos fellépésük is van. A Keszthelyi Folkfeszt meghívását is szívesen elfogadták.

„Elsődlegesen a cél nem az volt, hogy csak a tánc, csak a tánc, hanem egy közösséget hozzunk létre Sármelléken, ami táncos alapokon működik. Ez hála Istennek kinőtte magát, mert a gyerekek is feljöttek hozzánk, és az idősek is támogattak mindenben.” - tette hozzá Üst Gyula, a Tüskevár Néptáncegyüttes vezetője.

A Folkfesztre népes közönség volt kíváncsi. Fiatalok és idősek egyaránt figyelemmel kísérték a fellépéseket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. júl. 17. hétfő 15:42 | Keszthely
Magyar és görög együttesek léptek fel a 15. Folkfeszten.
| 2021. júl. 15. csütörtök 19:00 | Keszthely
A hétvégén rendezik meg a XIII. Keszthelyi Folkfesztet a Balaton-parton.
| 2019. júl. 18. csütörtök 16:54 | Keszthely
11. alkalommal rendezték meg a Nemzetisi Néptáncfesztivált Keszthelyen.
| 2014. júl. 28. hétfő 10:08 | Keszthely
Több százan élvezték a VI. Keszthelyi Nemzetiségi Folkfeszt előadásait a Balaton parti Zenepavilonnál.
| 2022. okt. 13. csütörtök 17:57 | Keszthely
A projekt célja a magyar népzenei kincs továbbörökítése és a hungarikumok megismertetése a fiatalokkal.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.