Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Népzene és néptánc a Balaton-parton
2024. júl. 16. kedd | Keszthely
Népzene és néptánc a Balaton-parton
16. alkalommal tartották meg a Folkfesztet Keszthelyen. A fellépők ezúttal is két napon keresztül, a Zenepavilonnál szórakoztatták a közönséget. Szombaton a zenéé, vasárnap a táncé volt a főszerep a Balaton-parton. Bemutatkozott Petruska András és Boggie legújabb formációja, a Hunclorique.

A Puerto Greco Duo nyitotta a fellépők sorát a Folkfeszten. Az előadók görög dallamokkal örvendeztették meg a közönséget. Stefanidu Mónika a vérében hordozza a mediterrán életérzést, hiszen édesapja görög származású. A programon a közönség nem csak a déli ország dalkincsét ismerhette meg, hanem táncra is perdülhettek a fülbemászó dallamokra. Az előadóknak fontos, hogy fellépéseik interaktívak legyenek, így közelebbi kapcsolatba tudnak kerülni a hallgatósággal.

„Elhoztuk persze a Zorbát, elhoztuk a Pireusz gyermekeit, ami egy film betétdal. Ez a film betétdal még egy díjat is kapott, amikor még Oscarral jutalmazták a filmek betétdalait, ez elnyerte azt az Oscar-díjat. Hoztunk népiesebb dalokat is, és taverna zenéket is, tehát igyekeztünk színessé tenni a mai estét is.” - mondta Stefanidu Mónika, a Puerto Greco Duo énekese.

A mediterrán érzésvilág után magyar vizekre evezhetett a publikum a Hunclorique-nak köszönhetően. Petruska András és Boggie különleges duója tavasszal mutatkozott be a nagyközönségnek. A könnyűzenében tevékenykedő előadóművészektől népdalokat hallhattak az érdeklődők különleges feldolgozásban. A két énekes-zenész küldetésének tartja, hogy megmutassa az embereknek, a magyar folklór gazdagságát, sokszínűségét és szépségét.            

„Nekem az egy kifejezett misszióm, hogy ne ez legyen a magyar népzenéről a vélekedés, hogy ez valami felsőbbrendűbb, csak a kiválasztott magyar ember érti, mert nem. Tehát egy Repülj madarat, meg egy Tavaszi szelet, az mindannyiunk gyerekkora, az mindannyiunknak a lelki csemegéje, és mindannyiunk kell, hogy azt szerese, hallgassa, ápolja, és ne legyen ciki magyar népzenét hallgatni. Én azt gondolom, hogy Andrissal, pont amiatt, hogy nem a népzenéből jövünk, ahnem abból a gyerekkorból, amiből mindannyiunknak kijutott, ezért nagyon egyszerűen nyúlunk ezekhez a népdalokhoz.” - emelte ki Csemer Boglárka "Boggie" Fonogram-díjas énekesnő.

A közönséget az eső sem riasztotta el attól, hogy meghallgassák a fellépőket. A görög dallamok és a hazai népdalok is nagy sikert arattak a hallgatóság körében. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. júl. 17. hétfő 15:42 | Keszthely
Magyar és görög együttesek léptek fel a 15. Folkfeszten.
| 2022. júl. 20. szerda 15:33 | Keszthely
14. alkalommal szervezték meg a Keszthelyi Folkfesztet a Zenepavilonnál.
| 2021. júl. 15. csütörtök 19:00 | Keszthely
A hétvégén rendezik meg a XIII. Keszthelyi Folkfesztet a Balaton-parton.
| 2019. júl. 18. csütörtök 16:54 | Keszthely
11. alkalommal rendezték meg a Nemzetisi Néptáncfesztivált Keszthelyen.
| 2014. júl. 28. hétfő 10:08 | Keszthely
Több százan élvezték a VI. Keszthelyi Nemzetiségi Folkfeszt előadásait a Balaton parti Zenepavilonnál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.