Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Culinaria Hungarica: alapművek a magyar konyháról
2022. dec. 6. kedd | Keszthely
Culinaria Hungarica: alapművek a magyar konyháról
Alapművek jelentek meg a magyar konyháról. A Culinaria Hungarica sorozat első két kötetét, a Kakastaréjt és a Nagy Almáskönyvet Keszthelyen mutatták be. A hiánypótló alkotások a szakácskönyvkiadás kezdeteit is felidézik, illetve összegzik gyümölcsészeti hagyományainkat, ismereteinket.

Milyen a valódi Jókai-bableves? Hogyan született a "székelygulyás"? Mi a különbség a flekken és a lacipecsenye közt? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Kakastaréj. Fehér Béla írónak és Gálffy Zsuzsanna történész-levéltárosnak az volt a célja, hogy a szélesebb közönség is megismerje a magyar gasztronómia múltját.

„Úgy gondoljuk, hogy a magyar gasztronómiatörténet tele van ferdítésekkel, tévedésekkel, illetve nagyon sok a homályos folt, amikről nem is nagyon tudunk semmit. Ez volt a célunk, hogy ezeket minél jobban feltárni, megismerni és megismertetni a szélesebb közönséggel is” - nyilatkozta Gálffy Zsuzsanna szerző, történész-levéltáros. 

A Culinaria Hungarica sorozat másik darabja a Nagy Almáskönyv. Ambrus Lajos az irodalom eszközeivel próbálja régi fényére emelni az eltűnőben lévő gyümölcsészeti hagyományokat. A szerző egyben a Kortárs kiadó sorozatának egyik ötletgazdája.

Ambrus Lajos szerző: „Az a lényege hogy a magyar gasztronómiai irodalmat, az egész kultúrát valamilyen módon segítsük, támogassuk és olyan műveket adjunk az olvasó elé, amelyek kevésbé ismertek és egy csomó félreértést, tévedést, elírást, kalózkiadásokat pótolnak majd. Tehát hogy autentikus, megbízható forrásokhoz juthasson az olvasó és a vendéglátás, turizmus, stb.”

A Kakastaréj amellett hogy tévedéseket korrigál, ismeretlen receptek és nehezen hozzáférhető gyűjtemények képanyagát tárja az olvasó elé – mondta a bemutatón Ambrus Lajos.

„Kultúrtörténeti csemegék összegyűjtése vagy akár a gyümölcsfa nemesítés, az őshonos fajtáknak az összegyűjtése ma már ritkaságnak számít.”

A kötetek bemutatóján Lévai Anikó, a Magyar Konyha Szerkesztőbizottságának elnöke elmondta, mindkét iromány hiánypótló alkotás. Örömét fejezte ki, hogy Vinkó József mellett felsorakoznak más szerzők is, akik a hazai gasztronómia elfeledett történeteit összegyűjtik és egy kötetbe foglalják.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
Kicserélték a nyílászárókat és a kiszolgáló egységekre redőnyöket szereltek.
| 2021. aug. 10. kedd 19:03 | Keszthely
Mintegy 280 milliós fejlesztéssel újulnak meg a tanműhelyek.
| 2015. feb. 24. kedd 10:38 | Gyenesdiás
Négy napig várta a torkoskodni vágyó vendégeket a gyenesdiási Nádas Csárda a Torkos Csütörtök programján.
| 2024. nov. 4. hétfő 19:15 | Keszthely
Fűszerekkel, gombákkal és a hazai vadfajokkal ismerkedhettek meg a látogatók a Vadászati Múzeum hétvégi programján.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
Göcsej Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
07:45
Göcsej Filmfesztivál
08:31
Egy csipetnyi szó
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.