Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Már tízévesen több órát lógnak a közösségi oldalakon a gyerekek
2023. feb. 2. csütörtök | Keszthely
Már tízévesen több órát lógnak a közösségi oldalakon a gyerekek
Aggasztó a helyzet: már tízévesen több órát lógnak a közösségi oldalakon a gyerekek. Az NMHH és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete tavaly ősszel készített egy felmérést. A kutatásban megkérdezett családok többségében az alsó- és a felső tagozat határán kapja meg a gyerek az első mobiltelefonját.

Már tízévesen több órát „tiktokoznak” a gyerekek – derül ki egy friss felmérésből. A kínai videómegosztó oldal mellett az Instagram a menő. A Facebookot viszont a legtöbb tini nem is használja.  A felmérés szerint a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon közel 2 órát, hétvégenként majdnem 3 órát töltenek a világhálón okostelefonjukkal.

Elsősorban egymással kommunikálnak az okoseszközökön a diákok. Varga László informatikatanár szerint ez a személyes kapcsolatok rovására megy. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon jól kezelik az okoseszközöket és bármilyen feladatot kapnak, ezekkel keresik rá a megoldást: „Hiába kezeli nagyon jól ezt az okoskütyüt, viszont ha leül egy számítógép elé, ahol olyan problémát kéne megoldani, amit informatika órán kell, tehát szövegszerkesztés, képszerkesztés, vagy bármilyen egyéb, táblázatkezelés funkció, ahhoz viszont semmi. Mindent a telefonnal akar megoldani, pedig igazán kicsi a képernyő. De ő meg tudja azzal oldani. Mondom, nem tudod megoldani, de hát ő azzal meg tudja oldani.”

A pedagógus úgy látja, az iskolában már nem tudják korlátozni ezt a korosztályt, ezt a szülőnek kell megtenni, fiatalabb korban. Hiába kapcsolják ki a wifi elérést, a legtöbb gyereknek korlátlan internet előfizetése van. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete az óvodások és kisiskolások korosztályát is vizsgálta.

„A kutatás egyértelműen jelezte, hogy 7-8 éves korra minden ötödik magyar gyereknek van okostelefonja. Magyarul az alsó tagozatosok egy jelentős részének, 25-26 százalékának már ekkor van okostelefonja. Majd ez a százalék és ez a szám hatalmasat ugrik a felső tagozatra és azt kell mondanunk, hogy - kevés kivétellel – majdnem minden felső tagozatosnak, 13-14 éves korára ma Magyarországon bizony okostelefonja van” - nyilatkozta dr. Tóth Csaba, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke. 

A kisgyerekek elsősorban játszanak és hosszabb videókat, meséket néznek az okostelefonon. A közösségi média a felsősöknél jelenik meg. A kutatás feltárta, hogy a szülők és pedagógusok is tartanak attól, hogy nem kívánt tartalmakkal találkoznak a fiatalkorúak.Azt a veszélyt is látják, hogy a túl sok telefonozás miatt csökken a fizikai aktivitás, mozgásszegény életmód alakul ki.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Keszthelyen és a térségben is problémák merültek fel.
| 2023. már. 29. szerda 17:27 | Keszthely
A Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz is folyamatosan érkeznek bejelentések .
| 2023. már. 23. csütörtök 17:11 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
| 2022. szep. 9. péntek 13:09 | Keszthely
Az online zaklatás fő elszenvedői a gyerekek.
| 2022. feb. 9. szerda 15:48 | Keszthely
Tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével elkerülhetőek a bűncselekmények.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.