Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ráfázhat, aki engedély nélkül viszi el az agancsot az erdőből
2023. feb. 24. péntek | Keszthely
Ráfázhat, aki engedély nélkül viszi el az agancsot az erdőből
Javában tart már a gímbikák agancshullatási időszaka. Az egyre javuló időjárás miatt is sokan látogatják az erdőket, de akadnak olyanok is, akik kifejezetten a lehullatott koronákat keresik. Fontos azonban tudni, hogy a gyűjtéshez írásbeli engedély kell, ellenkező esetben lopásnak minősül, ha hazavisszük az agancsot.

A Festetics Imre Állatparkban is élnek gímszarvasok. A fiatal, kétéves bika még nem hullajtotta le az agancsát. A fejdíszek február közepe és általában május közepe között esnek le az állatokról, kortól függően, a tapasztalat szerint ugyanis az idős egyedek kezdik meg a folyamatot.  Az agancs levetését az átmenetileg jelentkező tesztoszteron szint emelkedése indítja meg.

„Ezekből az agancsokból a szakértők, a hozzáértő emberek meg tudják állapítani, hogy milyen állomány van ott, mekkora állomány van, illetve a szarvasoknak a korát. Tehát ez nagyon fontos, hogy az ott lévő agancsokat összegyűjtik, annak méretéből, színezetéből nagyon sok mindent megtudnak.” - mondta el Varga Péterné ökoturisztikai vezető.

A dámvadak agancsa is lehullik, ám az ő időszakuk később lesz. Az idősebb bikák április-májusban, a fiatalabbak május-júniusban vetik le a fejdíszüket. Az állatparkban lévő egyedek koronáit oktatási célra használják fel. Óvodákba, iskolákba viszik el ezeket, hogy bemutassák, hogyan növekedik évről évre az agancs.

Az erdőkben található koronák azonban a vadgazdálkodók tulajdonát képezik, így azokat engedély nélkül gyűjteni, hazavinni, illetve kereskedni velük szigorúan tilos. Azt is fontos megjegyezni, hogy akinek van engedélye, keresés közben nem hangoskodhat, nem zavarhatja a vadállományt, hiszen ez az egyedek sérüléséhez, vagy akár közúti balesethez is vezethet. Az agancsok hazavitele értéktől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül. A Keszthelyi Rendőrkapitányságon legutóbb 2020-ban volt szarvasaganccsal kapcsolatos ügy.

„A Keszthelyi Rendőrkapitányság megindítja lopás miatt az eljárást ezekben az esetekben és lefolytatjuk az eljárást. Amennyiben kiderül az is, hogy a szarvast közben hajtották, tehát kifejezetten az agancsnak a megszerzésére irányult ez a szándék és a szarvasnak esetleg olyan sérülése keletkezett, ami maradandó károsodást okozhatott neki, akkor pedig állatkínzás bűncselekménye miatt is megindítjuk az eljárást.” - ismertette Dr. Lakics Andrea kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Utóbbi esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik az illegális hajtókat. Amennyiben valaki pedig engedély nélkül gyűjtött agancsokkal kereskedik, az pénzmosás bűncselekménynek minősül.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2021. ápr. 6. kedd 15:28 | Keszthely
A trófeák az adott terület vadgazdálkodójának tulajdonát képezik, a büntetés akár milliós is lehet.
| 2019. feb. 20. szerda 16:54 | Keszthely, Alsópáhok
Hullajtják már agancsaikat a szarvasok, ám ezek gyűjtése engedélyhez kötött.
| 2013. szep. 16. hétfő 16:46 | Keszthely
620 különféle trófeát állítottak ki a második alkalommal megrendezett Festetics Trófeaszem.
| 2023. jún. 19. hétfő 15:29 | Balatongyörök
A Bakonyerdő Zrt. rendezte az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlését.
| 2023. már. 20. hétfő 16:25 | Vonyarcvashegy-Balatongyörök
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
Savaria Filmfesztivál
11:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.