Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Újabb régészeti szakkönyv jelent meg
2023. már. 10. péntek | Keszthely
Újabb régészeti szakkönyv jelent meg
Megjelent a Castellum Pannonicum Pelsonense nyolcadik kötete. A könyvsorozat a fenékpusztai ásatások eredményeivel foglalkozik, a legújabb kiadványban a korabeli erődöt hasonlítják össze más hasonló építményekkel. A kötetet a Balatoni Múzeumban mutatták be, az intézmény egyébként társkiadója a könyvnek.

A könyvsorozat legújabb kötetének középpontjában ezúttal nem a fenékpusztai erődítmény áll. A szerzők arra vállalkoztak, hogy párhuzamokat vonjanak az egyik legjobban feltárt épületegyüttes és más hasonló erődök között. A német és angol nyelvű kötet 8 tanulmányt, és számos képet, alaprajzot tartalmaz, amelyek bemutatják a legújabb kutatási eredményeket.         

„Itt arra irányulnak az egyes cikkek, hogy párhuzamokat mutassunk be Fenékpusztához. Tehát, hogy hol vannak olyan katonai erődök, olyan villaépületek, amiknek a párhuzamát Fenékpusztához megtaláljuk. A nyolc cikkből vannak pannóniai példák, tehát Alsóheténypusztáról, Ságvárról a tipikus pannóniai belső erődök, de vannak villák is példaként, és egészen az Al-Duna mentéig lemegyünk a párhuzamok keresése folyamán.” - mondta Heinrich-Tamáska Orsolya régész, a kötet szerkesztője.

A kötetben a Duna-menti tartományokon túl egészen a Rajnáig és a Közép-Balkánig kaphat betekintést az olvasó a 3. század végétől a 7. század elejéig terjedő időszak lelőhelyeibe. A kiadvány kiemelten foglalkozik a tájrégészet jelentőségével, és szorosan kapcsolódik az aktuális ásatásokhoz. A bemutatón elhangzott, a sorozat megjelenésében kiemelt szerepe van a Balatoni Múzeumnak.

„Azt hiszem, hogy az országban az egyetlen tájmúzeum a Balatoni Múzeum, amely a lipcsei Leibniz Intézettel és az Eötvös Kutatóhálózat Régészeti Intézetével közösen társkiadója egy ilyen rangos, nemzetközileg is jegyzett könyvsorozatnak.” - emelte ki Dr. Müller Róbert, régész, nyugalmazott múzeumigazgató.

A Castellum-sorozat elsősorban a szakkutatóknak készült, de a gazdag képanyagnak köszönhetően a laikusok is találhatnak benne érdekességeket. A kiadvány korábbi kötetei nagy érdeklődésre tartanak számot, több közülük ma már könyvészeti ritkaság. A szakemberek bíznak benne, hogy a most megjelent könyv is hasonló fogadtatásra talál.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Fenékpuszta
Rendhagyó tárlatvezetéssel és múlt századi kosztümökkel, játékokkal várták az érdeklődőket vasárnap Fenékpusztán.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2023. dec. 18. hétfő 16:47 | Keszthely
Az épületegyüttesben a lótenyésztésnek és a Festetics ménesnek állítanak emléket.
| 2023. ápr. 28. péntek 18:18 | Keszthely
A Festeticsek örökségét, azon belül a lovas kultúrát mutatják be Fenékpusztán.
| 2022. nov. 18. péntek 17:52 | Keszthely
A herceg öröksége a mai napig nagy hatással van a térségben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.