Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 22 éve történt a lengyel zarándokok buszbalesete
2024. júl. 10. szerda | Balatonszentgyörgy-Balatonkeresztúr
22 éve történt a lengyel zarándokok buszbalesete
A hagyományokhoz híven ezúttal is megemlékezést szerveztek a lengyel zarándokok tragédiájának helyszínén, a Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr közötti körforgalomnál. A hétfői programon elhangzott, ennek a tragédiának is van üzenete: közösséget, családot, nemzetiséget kovácsol össze.

2002. július 1-én egy Medjugorjéba tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz fékezés nélkül hajtott be a Balatonkeresztúr és Balatonszentgyörgy közötti körforgalomba. A busz megpördült és felborult. A tragikus szerencsétlenségben 20-an vesztették életüket, 31-en pedig megsérültek. A mentésben résztvevők egytől egyig emberfelettit teljesítettek. Nekik köszönhető, hogy nem haltak meg sokkal többen.Az elhunytaknak emlékművet emeltek. 2019-ben pedig felállították Medjugorjei Szűz Mária szobrát. 

Miért történt ez az egész? Tette fel magának a kérdést dr. Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló a baleset évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen: „Mi nem tudunk válaszolni erre. Bár ki tudja? Mi, akik hiszünk, hogy van még más élet is, lehet, hogy ezek az emberek feláldozták magukat értünk, a családjukért. Mi itt nem kapunk választ, de egyben biztosak lehetünk, hogy ez a halál nem volt értelmetlen, bármennyire szörnyű nekünk, a családjuknak, akik itt maradtak.”

A nemzetiségi szószóló hozzátette, ilyenkor is bebizonyosodik, hogy a lengyel-magyar barátság él és tovább is fogják ápolni. Az akkori eseményeket felidézve megemlítette, hogy mennyien siettek a sérültek segítségére. Az eseményen koszorúzó Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy minden egyes tragédia sok mindent megváltoztat, azonban a szomorúságnak is van üzenete: közösséget, családot, nemzetet erősít. 

„Teljesen mindegy, hogy milyen időszakot élünk meg a nagyvilágban, mi akkor is itt leszünk. Tavaly szakadó eső volt és hideg, most harmadfokú hőségriadót rendeltek el. Ki lehet mondani sajnos, hogy a lengyel-magyar kapcsolatokban legalább másodfokú a riadó, de ez nem rajtunk múlik, nem a magyar kormányon és nem a magyar nemzeten és hozzáteszem, nem a lengyel nemzet többségén” - fogalmazott az államtitkár. 

 A megemlékezésen jelen voltak rendőrök, mentők és tűzoltók – akik szintén lerótták kegyeletüket. Egyúttal megköszönték nekik azt a helytállást és lelki erőt, amit a 22 évvel ezelőtti esetnél mutattak kollégáik. A program közös imádsággal zárult.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 15. hétfő 14:32 | Keszthely
A doni áttörés áldozataira emlékezett Keszthely engesztelő szentmisével és gyertyagyújtással.
| 2021. aug. 19. csütörtök 19:03 | Keszthely
Fürdőzőket, hajósokat figyelmeztet a vízirendészet.
| 2020. okt. 22. csütörtök 22:32 | Keszthely
Gyöngyösfalu kalandparkjában dőlt ki egy fatörzs, egy diák elhunyt, egy pedig súlyosan megsérült.
| 2017. aug. 11. péntek 11:37 | Keszthely
Az idei évben eddig tizenöten fulladtak meg a Balatonban.
| 2023. szep. 19. kedd 15:18 | Keszthely
Koszorúzással, kiállítással és előadással tisztelegtek a német megszállás elől menekülő lengyelek előtt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:31
Hargita TV
07:00
Híradó
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.