Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A józan ész életet menthet
2017. aug. 11. péntek | Keszthely
A józan ész életet menthet
Az idei évben eddig tizenöten fulladtak meg a Balatonban. A tragédiák szinte mindegyike megelőzhető lenne minimális odafigyeléssel. Bár a nyár végéhez közeledünk, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kampányt indított a megelőzés érdekében.

Rezi Lászlóné minden vízibiciklit kölcsönző személy esetében meggyőződik arról, hogy szabályosan veszik-e igénybe az eszközt. Huszonhét éve dolgozik ebben a szakmában. Életkortól, úszástudástól, mentális állapottól függ a bérlési lehetőség. Mentőmellény külön kérésre igényelhető.

"Azt szeretném kérdezni, hogy tudnak-e úszni? Igen, jó, akkor azért addig menjenek, ahol a gyerekeknek biztonságosan leér a lába, ott csúszdázzanak. Legyen szíves akkor elolvasni és aláírni! Az, hogy történnek balesetek - gondolom, ez is azzal kapcsolatos ez a riport - bizony vannak. Felelőtlen emberek mindenhol vannak, mondjam azt, hogy aki nem tud úszni, ne menjen a mély vízbe. Vízibiciklizni attól még függetlenül tud, de ne szálljon le a vizibicikliről és a vizibicikli még a legnagyobb viharban sem tud felborulni és nagyon biztonságos eszköz, csak tudni kell használni." - mondta el Rezi Lászlóné, a Vízisportszer kölcsönző tulajdonosa.

Rezi Lászlóné azt is elmondta, hogy szerinte a balesetek miatt pellengérre állított vízibicikli életmentő is lehet. Sok esetben a veszélybe kerülőket nem is a mentős csónakja hozta ki a partra, hanem egy ilyen jármű. Neki ebből húsz van a keszthelyi Városi Strandon. Itt ritkán fordul elő, hogy mentésre kerül sor. Három személy ad folyamatos szolgálatot, reggel nyolc harminctól tizenkilenc óráig. “Az emberek többsége szerencsére tisztában van a szabályokkal” - mondta Nyers Péter vízimentő.

"Van egy kis réteg, akik nagyon merészek és ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyják. Ezekből történnek a problémák leginkább, de én eddig nem nagyon tapasztaltam ilyeneket. Akik viszont megszegik ezeket a szabályokat, azokra mindenképpen rá kell szólni és figyelmeztetni, hogy nem jó ez, amit csinálnak." - tette hozzá a vízimentő.

Ezek a szonárral készült képek már bejárták az internetet. Egy vízbe fúlt ember elmosódott alakja látható rajtuk. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hangos sajtókampányt indított a megelőzés érdekében. A legfontosabb az alapvető fürdési tanácsok betartása lenne. Ezek megtalálhatók a honlapjukon és a Facebook-os oldalukon is.

"Legkézenfekvőbb dolog az, hogy akinek nincs megfelelő vízbiztonsága, magyarán ne gondolja azt, hogy ő mégis tud valamilyen szinten úszni, az mondja ki nyugodtan: nem tudok úszni. Akkor viszont ennek megfelelően készüljön megfelelő védőfelszerelésekkel vagy eleve a kijelölt fürdőhelyeken belül a sekély vizeket válassza. Azt gondolom, hogy az összes többi pedig, aki vesz egy kis fáradtságot és felkészül, hogy ő hová megy, akkor olvasson utána, hogy ha nem tudja, vagy esetleg nem kapta meg eddig ezeket az információkat." - nyilatkozta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Az idén nyáron eddig tizenöten fulladtak meg a Balatonban. Hogy ez a szám ne emelkedjen tovább, figyeljünk a mélységet jelző bólyákra, legyünk tisztában saját korlátainkkal és gondoskodjunk másokról is. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Megkezdte a toborzást a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
| 2023. jún. 9. péntek 16:55 | Keszthely
Mentőmellényállványt telepítettek a Városi Strandon.
| 2023. feb. 3. péntek 15:08 | Keszthely
Kutató-mentő készülék beszerzésén dolgozik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
| 2022. júl. 11. hétfő 16:37 | Keszthely
A Balaton-régióban nincs ilyen jármű, pedig indokolt lenne.
| 2022. jún. 3. péntek 17:10 | Balatonalmádi
A VMSZ célja, hogy a Balaton körül több ilyen oszlop is legyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:31
Hargita TV
07:00
Híradó
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.