Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tehetség kerestetik!
2023. már. 21. kedd | Sármellék
Tehetség kerestetik!
Soha ennyi iskola nem nevezett a sármelléki Tehetség kerestetik vetélkedőre. A komplex versenyre a vármegye számos pontjáról érkeztek csoportok. Az idei megmérettetés központi témája a macska volt. A kreatív produkciók mellett több tantárgyi körben kellett feladatlapokat megoldani az iskolásoknak.

Minden a macskákról szólt a vetélkedőn. A csapatoknak előzetes feladatokkal kellett készülni. A versenyt minden évben egy állat köré hirdetik, amelyhez dicsőítő éneket kellett írni és egy olyan terméket bemutatni, ami megkönnyíti – jelen esetben - a macska életét.

Intelligens robot, fényterápiás macskaálrac, macskahotel, különleges kaparófa is készült, de olyan találmányt is bemutattak, ami a cirmos agyhullámait lekövetve rakja ki a rubik kockát. A zalaszentbalázsi diákok készítették a szerkezetet, mert a macskájuk karma mindig beleakad a kockába.

„Megtanulnak programozni, megértik a robotok működését. Itt jó néhány érzékelő van, van például egy színérzékelő kamera, ami először leolvassa a kockának a színeit, utána van egy pár vezérelt motor, egy távolságérzékelő kamera, ezeknek mind megtanulják a működését. Nincs olyan gyerek, amelyik ne szeretne legózni, tehát magának a hardvernek a megépítése is jó szórakozás volt nekik” - nyilatkozta Boda Tamás felkészítő tanár Zalaszentbalázsról. 

A Tehetség kerestetik komplex tanulmányi versenyt 13 éve egy projekt keretében dolgozták ki Sármelléken. A COVID miatt kimaradt két év, ezt leszámítva töretlen a program népszerűsége.  Az iskola vezetése azt tapasztalja, aki egyszer eljön, az a következő években visszatér. 

Feiler Zsuzsanna iskolaigazgató: „Komplexnek nevezzük azért, mert első osztálytól nyolcadik osztályig versenyeznek a tanulók, tehát minden iskola egy nyolc fős csapattal érkezik. Komplex azért is mert itt helyben is kell feladatokat megoldani. Az alsó tagozatosok szövegértés, matematika, környezetismeret témakörben töltenek ki feladatlapot. A felső tagozatosoké még bővül történelemmel és természettudományi ismeretekkel.”  

Különleges programmal is készülnek minden évben. Ezúttal macskabemutatót tartottak. Egy sármelléki tenyésztő hozta el Maine Coon fajtájú kedvenceit. A diákok és pedagógusok azt is megtudhatták, hogy a macskák dorombolása nyugtató hatású és a macskatulajdonosok körében jóval alacsonyabb a szívinfarktus előfordulása. A tanulók nagyon élvezték a programot.

„Nekem nagyon tetszett, érdekes volt, mert nagyon sok iskola volt itt és sok újdonság is volt, mert több új iskola is jött. Élménydús volt nagyon, meg hogy még így a végén jött egy ember és mutatta, hogy milyenmacskái vannak, nagyon tetszett, köszönöm” - nyilatkozta Németh Barnabás sármelléki tanuló. 

A Tehetség kerestetik tanulmányi versenyre összesen 11 intézmény érkezett a vármegyéből Nagykanizsától Zalaegerszegig.  A diákokat osztályonként díjazták, de senki nem tért haza üres kézzel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Zalakaros
A kis forgalmú zalai utakon zajló megmérettetésen dombos szakaszok nehezítették a versenyt.
| 2024. jún. 11. kedd 19:15 | Keszthely
Tizedik alkalommal adott otthont a város a Keszthely Triathlonnak.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskola tornacsarnokában két napon át több mint 500-an álltak pástra.
| 2024. ápr. 30. kedd 19:15 | Keszthely
9 futam eredményeiért izgulhattak a vitorások szerelmesei
| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Keszthely
A játékra az fgyvk.hu oldalon lehet regisztrálni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Krea Tv
19:00
Híradó
19:15
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.