Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Ünnepi Könyvhét: író-olvasó találkozóval kezdődött a rendezvény
2024. jún. 13. csütörtök | Keszthely
Ünnepi Könyvhét: író-olvasó találkozóval kezdődött a rendezvény
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, amely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen. Az irodalomra, az olvasásra fókuszáló programsorozat szerdától szombatig kínál kulturális eseményeket az érdeklődők számára.

Az olvasás és a könyvek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az olvasás nem csupán kikapcsolódás, hanem egyben a gondolkodás fejlesztésének, a kreativitás serkentésének és az empátia növelésének eszköze is. Az Ünnepi Könyvhét is erre hívja fel a figyelmet. A keszthelyi nyitórendezvényre Papp Endre író, irodalomtörténész, a “Hitel” folyóirat főszerkesztője fogadta el a meghívást. Így vélekedett az irodalom mai helyzetéről: "A rendszerváltozás után a kultúra ismét áru lett - az irodalom is, és rögtön rá kellett ébredniük a könyvkiadóknak és az íróknak is, hogy nagyon nehéz eladni a kortárs magyar irodalmat. Illetve hát ez is két részre oszlik: ugye van a lektűr, a szórakoztató irodalom, vagy népszerű irodalom, mondjuk ilyen szép néven, az talán könnyebb, annak ma is van közössége. A magasabb irodalom, annak viszont egy-kétezer ember a közönsége."

Papp Endre a néhány hónappal ezelőtt megjelent legújabb könyvét, az “Egy mizantróp aggályai” című esszé- és tanulmánykötetét is elhozta a találkozóra. Szemes Péter irodalomtörténész moderálta a beszélgetést. Az Ünnepi Könyvhét az egyik legjelentősebb irodalmi rendezvény, amelynek célja, hogy elősegítse az olvasás népszerűsítését, közelebb hozza az alkotókat és az olvasókat egymáshoz. Egykor könnyebb volt a helyzete a kortárs íróknak, költőknek. Ezt Szemes Péter is megerősítette: "Az irodalom, mint megélhetés, az inkább a rendszerváltozás előtti időszakban volt jellemző. Azért akkor a kiadók, a szerkesztőségek sokkal komolyabb honoráriumokat tudtak fizetni. Voltak főállású szerkesztők, ma ez már nagyon ritka. A "Hitel" egyébként egy ritka kivétel, mert az ő szerkesztőik főállásúak, tehát ők, hogy is mondjam, hivatásszerűen foglalkozhatnak irodalommal."

A rendezvény az érdeklődőket évről évre gazdag programokkal várja, amelyeken keresztül az irodalom és a könyvkultúra széles spektrumát ismerhetik meg. Idén az író-olvasó találkozón kívül a Helikon könyvesbolt könyvvására és dedikáló írók is várták a közönséget. Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes elmondta: "A dedikáló írókhoz a könyvtár kiadásában megjelenő két kötet szerzőjét hívtuk meg: Németh István Péter költőt és Csire Sándor költőt; illetve a keszthelyi és hévízi diákantológia alkotóit, ahol találunk prózaírót, költőt, illetve grafikust is."

Az Ünnepi Könyvhét rávilágít: az irodalom hidat képez múlt és jelen között, kultúrákat kapcsol össze és lehetőséget ad arra, hogy mélyebben megértsük a világot és benne önmagunkat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Keszthely
Második alkalommal szervezték meg a Keszthelyi Arcéleket.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
| 2023. szep. 8. péntek 17:15 | Keszthely
“Pannon Pantheon 2023” címmel rendeztek irodalomtörténeti konferenciát Keszthelyen.
| 2023. aug. 9. szerda 14:43 | Szentgyörgyvár
Irodalmi programokkal és koncertekkel várják a közönséget Szentgyörgyváron.
| 2023. ápr. 13. csütörtök 17:41 | Keszthely
A magyar költészet napja alkalmából szervezték meg a programot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.