Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Örökség és identitás
2018. nov. 22. csütörtök | Keszthely
Örökség és identitás
Örökség és identitás – ez volt a témája a Város- és Faluvédők Szövetsége regionális találkozójának. Keszthely volt a házigazdája a szombati rendezvénynek, melyre az ősi Pannónia területéről érkeztek a civil szervezetek képviselői. Az elsősorban épített örökséggel foglalkozó egyesületek fő célja a helyi értékek megerősítése.

A város legrégebbi temetőjében áll a Szent Miklós kápolna. A templomra vonatkozó első ismert adatok a XIII. századból származnak. A homlokzaton és a hajóban középkori eredetű falképegyüttes látható, melyek a 14. század végén vagy a 15. század elején keletkeztek. 2004-ben találták meg a freskókat, melyek nagy hatással voltak a 2015-ben alakult Keszthelyi Városvédő Egyesület tagjaira.

„A középkori Keszthelyt szeretnénk jobban ismertté tenni, mert rendkívüli értékek vannak itt a városban, amik freskók formájában mindenki számára elérhetőek; a Szent Miklós temető kápolnájában, a Fő téri templomban és sok minden még itt a múzeumban is” - fogalmazott Csángó Zsuzsanna, a keszthelyi egyesület elnöke. 

Tevékenységükről egy regionális találkozón is beszámoltak a keszthelyi városvédők. A program házigazdái mellett például Szombathelyről, Zalaegerszegről és Várpalotáról, azaz az ősi Pannónia területéről érkeztek egyesületek az eszmecserére A Város- és Faluvédők Szövetsége, azaz a Hungaria Nostra a 80-as évek elején alakult. Az épített örökséggel foglalkozó civil szervezeteket tömörítik. Közös céljuk a helyi értékek megerősítése.

„Nagyon sokszor az állam képtelen olyan dolgokat megoldani, amit viszont megoldanak a civilek, hiszen lehet, hogy valami nem egészen országos, vagy európai érték, de annak a kis közösségnek, akiknek a birtokában van, az mindenképpen annak a közösségnek a legfontosabb és szemmel láthatóan ezeket a problémákat a helyi közösség tudja megoldani” - nyilatkozta Kerner Gábor, aVáros- és Faluvédők Szövetsége, vagyiis a Hungaria Nostra alelnöke.

A regionális találkozó elsődleges célja a tapasztalatcsere volt és hogy módszertani segítséget nyújtanak egymásnak a város- és faluvédők.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2021. nov. 16. kedd 15:09 | Zalaapáti
A Zalaszentmárton és Keszthely közötti szakaszt szombaton teljesítették a résztvevők.
| 2021. nov. 12. péntek 15:35 | Keszthely
Szent Márton napján ismét megmozdultak a keszthelyi civil szervezetek.
| 2023. máj. 16. kedd 17:12 | Várvölgy
Az egykori iskola épületében mutatták be a helyi értéktár kincseit az érdeklődőknek.
| 2022. aug. 10. szerda 19:05 | Keszthely
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
| 2022. máj. 20. péntek 16:56 | Keszthely
Több, mint egymilliárd forintos forrással a Festetics család örökségét fűzi fel egy uniós pályázat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.