Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az érdeklődőket
2021. nov. 12. péntek | Keszthely
Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az érdeklődőket
Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az embereket csütörtökön. Szent Márton napján ismét megmozdultak a keszthelyi civil szervezetek, hogy tisztelegjenek a város múltja és a Pannónia földjén született püspök emléke előtt. A rendezvényen elhangzott, hogy a Festetics-kastély parkjában álló egykori Szent Márton templom azon helyek egyike, mely a város gyökereit őrzi.

Mécsesekkel jelölték ki az egykori Szent Márton templom helyét a kastélyparkban. Egy emlékfa és emlékkő jelzi, hogy itt ált Keszthely első plébániatemploma.

„A Szent Márton templom helyére tesszük ezeket a mécseseket és abból tudják meg, hogy mekkora a Szent Márton templom” - mondta a szüleivel a rendezvényre érkező Németh Vince Ferenc.

A keletelt templomot 1247-ben már említik az írások. 1816-ban a templomot, 1880-ban pedig a tornyát is elbontják a Festeticsek.Keszthely történelme nem a Festeticsekkel kezdődött, hanem sokkal mélyebb gyökerei vannak – ezt szeretné feléleszteni az emberekben a Keszthelyi Városvédő Egyesület. Ez nem csak a Szent Márton templomra vonatkozik, hanem a Szent Miklós templomra és a Fő téri templom melletti Szent Lőrinc kápolnára.   

„Ez a hely, ahol most állunk és ami 2012 óta egy látogatható és működő hely - mint Szent Márton emlékhely – ez az egyik legrégebbi központja volt Keszthelynek. Nem véletlen, hogy a Festeticsek is ezt a központot tették részévé a kastélynak és hogy ennek a közelében van a szökőkút” - nyilatkozta Ráczné Páldy Eszter, a Köztünk járó Szent Márton projekt helyi kapcsolattartója. 

„Nem vonakodom a munkától” - Szent Márton jelmondatát idézte Tál Zoltán plébános. A Pannónia provinciában, a mai Szombathelyen született püspök Európa egyik legkedveltebb szentje. Hazánkban 85 templom viselni a nevét. Az áldást követően Nagy Bálint polgármester elmondta, minden olyan eseményt kiemelten kell kezelni, ami Keszthely történetével kapcsolatos.

„Nagyon nagy köszönet azoknak a civil szervezeteknek, akik az idei évben is vették a  fáradtságot és megszervezték ezt a nagyszerű eseményt, hiszen azt gondolom, hogy valóban akkor tud lenni élő egy település, egy térség közössége, hogyha a lakók, a civil szervezetek élővé teszik és azt gondolom, hogy Keszthely erre méltán lehet büszke, hiszen nagyon sok aktív civil szervezete van” - nyilatkozta Keszthely polgármestere. 

Tárogatómuzsikával és énekszóval indultak a  résztvevők a hagyományos lámpásjárásra. Ennek hagyománya német nyelvterületekről ered. A lampionos felvonulásokat a 19. század elején vezették egyházi rendeletre, hogy a jó cselekedeteket jelképező fény mindenkihez eljusson. A Fő téren a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere méltatta Szent Mártont. Nevéhez számos legenda kötődik: például, hogy katonaként megosztotta köpenyét a koldussal, vagy hogy a ludak gágogása árulta el a püspöki kinevezés elől bujkáló Mártont, aki aztán 26 éven át volt a franciaországi Tour püspöke.

„81 éves koráig ezt a nemes rangot vitte és mindig mindenütt a szerénység, illetve a segítőkészség jellemezte” - mondta dr. Brazsil József elnök-nagymester. 

Az ünnepségen szeretetvendégséggel is várták a résztvevőket. Teával, forralt borral, zsíros kenyérrel és süteménnyel kínálták a civil szervezetek képviselői a közönséget.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. nov. 14. hétfő 15:28 | Keszthely
Az egyik legismertebb szentünkre emlékeztek Keszthelyen lámpásjárással, szeretetvendégséggel.
| 2022. nov. 11. péntek 17:52 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Dr. Brazsil József elnök-nagymester, Zalai Da Bibere Borlovagrend.
| 2022. nov. 11. péntek 14:52 | Keszthely
Megjelent a Gyenesdiási Dalárda legújabb CD-je, a hanganyagot a Fő téri templomban mutatták be.
| 2021. nov. 16. kedd 15:09 | Zalaapáti
A Zalaszentmárton és Keszthely közötti szakaszt szombaton teljesítették a résztvevők.
| 2021. jún. 30. szerda 16:20 | Keszthely
A Balaton-felvidéki Szent Márton út zarándoklatot első alkalommal hirdették meg a Keszthelyi Városvédők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.