Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szent Márton zarándoklatot szerveztek a városvédők
2021. nov. 16. kedd | Zalaapáti
Szent Márton zarándoklatot szerveztek a városvédők
Szent Márton zarándoklatot szervezett a Keszthelyi Városvédő Egyesület. A Zalaszentmárton és Keszthely közötti szakaszt szombaton teljesítették a résztvevők. A program célja az Istenhez és egymáshoz való közeledés volt. Az útvonal a Balaton-felvidéki Szent Márton út része volt. A városvédők és az érintett települések célja, hogy tovább fejlesszék a Szent Mártonhoz köthető zarándokutakat.

A zalaszentmártoni templomnál gyülekeztek és innen indultak el útjukra a zarándokok. A végcél a Festetics-kastély parkjában egykor álló Szent Márton templom emlékhelye volt. A környező településeken szívesen fogadták a résztvevőket. Az úton elindult Zalaszentmárton polgármestere is. A falu célja, hogy fejlessze zarándokútjait, erre pályázatot is nyertek és kapcsolatokat is építenek.

„Azt szeretnénk megtenni, hogy Zalaszentmártontól Keszthelyig és Pannonhalmáig szeretnénk eljutni. Szerintem együtt tudunk működni, a kistelepülések össze tudnak állni, akkor ezt meg tudjuk szervezni. A mai nap is, ha körülnézünk, rengetegen vagyunk, sok fiatal, sok idős, jó vegyes csoport vagyunk és ez működőképes ezt meg tudjuk oldani" - nyilatkozta Fehér Martin polgármester.      

A Szent Márton zarándoklatot a Keszthelyi Városvédő Egyesület szervezte. Célja az Istenhez és egymáshoz való közeledés volt. A program egyúttal érzékenyítés volt arra, hogy a világ dolgai iránt részvéttel legyenek az emberek. Az Esztergályhorvátit, Zalaapátit és Sármelléket érintő útvonal egy hosszabb szakasz része.

Németh Áron Csaba szervező: „A Városvédő Egyesület autós zarándokutat készített, ami azt jelenti, hogy minden Szent Márton érdekeltségű Balaton-felvidéki, vagy környékbeli templomot megkeresett és annak polgármesterét. Én meg arra gondoltam, hogy a zarándokút úgy az igazi, ha gyalogosan tesszük meg, más a spiritualitása. Próbálom összefűzni ezeket a területeket és mindig megkeresem a polgármestereket. Ezt a gyenesdiási plébánia támogatásával teszem.”

A Balaton-felvidéki Szent Márton útvonalat a szombathelyi Via Sancti Martini Egyesület és a Keszthelyi Városvédő Egyesület gondozza. A négy szakaszt és tizenhárom települést magába foglaló útvonal egyszerre zarándoklat és tematikus túramozgalom. Végigjárásával a Balaton környékének kevéssé ismert, viszont kultúrtörténeti szempontból jelentős helyszíneire juthat el az érdeklődő. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. már. 25. hétfő 19:15 | Keszthely
Az idén is nagyon sok zarándok vett részt a két keszthelyi plébánia által szervezett városi keresztúton.
| 2023. aug. 14. hétfő 18:35 | Keszthely
Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődően indult útjára a zarándoklat a Mária úton
| 2023. júl. 12. szerda 17:17 | Keszthely
Vasárnap 10.30-kor kezdődik az ünnepi szertartás, de előesti és éjféli szentmise is lesz.
| 2022. aug. 16. kedd 17:41 | Gyenesdiás
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
| 2022. aug. 10. szerda 16:23 | Keszthely
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.