Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szent Márton ma is példa
2022. nov. 14. hétfő | Keszthely
Szent Márton ma is példa
Szent Márton előtt tisztelegtek Keszthelyen. A hagyományoknak megfelelően, énekekkel, lámpásjárással és szeretetvendégséggel emlékeztek a püspökre. Az eseményen felelevenítették a legendáját és a hozzá kapcsolódó szokásokat, néphagyományokat is. Elhangzott, Szent Márton ma is példát mutat.

Szent Márton az egyik legismertebb szentünk. Mindenki tudja a történetet, amikor a fél köpenyét a koldusnak adta, vagy a libák közé bújt, amikor püspökké akarták választani. Keszthelyen immár 11. éve szervezik meg a lámpásjárást, amelyet annak idején a Da Bibere Zalai Borlovagrend kezdeményezett. A program idén is a Festetics-kastélyban, az egykori Szent Márton templom helyénél kezdődött.           

„Már nem is kell lassan meghívót sem csinálnunk hozzá, hiszen karácsonyhoz sincs meghívó, mindenki tudja, hogy mikor van. Ahol most állunk, itt volt valamikor egy Szent Mártonra áldozott kápolna vagy kis templom, amelyet bizonyos okoknál fogva lebontottak. Ennek az emlékét őrizve próbáljuk ezt a legendát fenntartani.” - tájékoztatott Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

Az ünnepségen Manninger Jenő köszönetet mondott mindazoknak a civil szervezeteknek, akik részt vettek az esemény megszervezésében. A város egyházi vezetői áldást mondtak a résztvevőkre, és arra az emlékfára is, amelyet a templom helyére ültettek.

Szent Márton tisztelői a kastély parkjából a Fő térre vonultak. Az úton a püspökről szóló énekeket énekeltek, sokan mécsesekkel a kezükben vettek részt a programon. Az eseményre hagyományosan nagyon sok gyereket is elhoznak a szüleik. A Fő téren Keszthely polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd felelevenítették Szent Márton legendáit és tanításait.                      

„Legyünk empatikusak felebarátaink iránt. Elsősorban a mai nap szentje, Szent Márton erre szólít fel. Illetve van a lelki cselekedetei, hiszen ő egy püspök is, bár sokan megfeledkeznek erről. Nagyon aranyos felvonulásokat tartanak, újbor, ilyenkor összekötik a libavacsorákkal, de az a moralitás, amit ő képviselt, hogy imádkozni a bűnösökért, a bűnösök megtéréséért, élőkért és elhunytakért való imádság.” - mondta Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A Fő téren az óvodások adtak műsort. A kicsik libával kapcsolatos énekekkel és versekkel készültek. A programra sokan összegyűltek, fiatalok és idősek közösen tisztelegtek Szent Márton előtt.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. nov. 11. péntek 17:52 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Dr. Brazsil József elnök-nagymester, Zalai Da Bibere Borlovagrend.
| 2022. nov. 11. péntek 14:52 | Keszthely
Megjelent a Gyenesdiási Dalárda legújabb CD-je, a hanganyagot a Fő téri templomban mutatták be.
| 2021. nov. 16. kedd 15:09 | Zalaapáti
A Zalaszentmárton és Keszthely közötti szakaszt szombaton teljesítették a résztvevők.
| 2021. nov. 12. péntek 15:35 | Keszthely
Szent Márton napján ismét megmozdultak a keszthelyi civil szervezetek.
| 2021. jún. 30. szerda 16:20 | Keszthely
A Balaton-felvidéki Szent Márton út zarándoklatot első alkalommal hirdették meg a Keszthelyi Városvédők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.