Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Márton-napi lámpásjárás
2018. nov. 13. kedd | Keszthely
Márton-napi lámpásjárás
Szent Márton-napi lámpásjárásra várták a város lakóit Keszthelyen A Keszthelyi Városvédő Egyesület és a Da Bibere Zalai Borlovagrend közös programját immár hetedik alkalommal rendezték meg a városban. Az idén, a korábbiaktól eltérően a Festetics-kastély parkjában, a Szent Márton oltalmába ajánlott templom helyét gyertyákkal rakták ki, és megáldották az egykori imahelyre ültetett emlékfát is. A tömegeket vonzó rendezvényen felidézték a Kr. u. 316-ban Saváriában, a mai Szombathelyen született szent életét is.

A 250 mécsessel körberakott terület jelölte a keszthelyi Festetics-kastély parkjában, hogy hajdan ott templom állt. A Szent Márton oltalmába ajánlott  templom helyén a lámpásjárás résztvevőinek Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere mondta el, hogy Szent Márton, a pannóniai Savariában született katolikus püspök - akit jóságáról, önzetlenségéről ismerünk életének történetéből - a katonák, a koldusok és számos mesterség, valamint szülőhazájának, Magyarországnak a védőszentje is.

"A borászoknak, a mezőgazdálkodással foglalkozóknak az én emlékezetem óta mindig Szent Márton, hogy véget ért a gazdasági év, eddigre betakarították a termést, elvetették az új kenyérnek valót mindenütt és megnőttek a libák és utána nagy lakomákat rendeztek, s ott ahol én felnevelkedtem, ott volt egy kis falu, Óbudavárnak hívják, amelynek Szent Márton volt a védőszentje s oda mindig mentünk búcsúba." - idézte fel emlékeit a borlovagrend elnök-nagymestere.

Tál Zoltán plébános szólt az egybegyűltekhez Szent Márton ünnepén. Beszélt a szeretetről, amit Márton árasztott magából, amikor törődött a koldussal és törődött püspökként Úrváros szegényeivel. Azt követően áldotta meg azt az emlékfát, amit Szent Márton tiszteletére ültettek el a templom területére. Az egybegyűltek lassan vonultak végig a kastélytól a belvároson át a Fő térig. Márton-napi dalokat énekeltek, kezükben a kis  lámpákkal, amik Szent Márton emlékét őrizték, és a jó cselekedeteket jelképező fényt  jutatták el mindenkihez. A Fő téren Ruzsics Ferenc polgármester idézte fel Márton történetét, aki a legenda szerint római császárt szolgáló katonaként megosztotta köpenyét egy koldussal. Iskolások, óvodások műsorral köszöntötték a Márton-napi program résztvevőit, de a szervező Keszthelyi Városvédő Egyesület a Márton nevű gyermekeket is ajándékkal köszöntötte.

"Az a legjobb ebben a rendezvényben, hogy mindenki itt megy, jön. Általában lámpások vannak  a kezükben, saját készítésű vagy mesterséges, mindenféle lámpás. Befőttes üveg meg ilyenek. Ovis korom óta járok erre a rendezvényre." - mondta Izer Alexandra.

Ezen a nap nem csak Márton legendájáról szólt, hanem a hagyományokról is. Libazsíros kenyeret, Márton tallért, lúdkását ettek az emberek. Sok családban Márton napon szárnyas finomság a menü.

Az újraélesztett hagyomány nagyon jó közösség teremtő - mondták többen is a programon.

"Nagyon fontos, hogy továbbadjuk és a gyermekeinknek ezt a közösség iránti vágyat adjuk tovább egy olyan világban, ami eléggé individualista, eléggé csak az énről szól." - mondta el véleményét a programon résztvevő evangélikus lekész, Honthegyi Zsolt.

Ezen a napon, míg a gyermekek forró teát kaptak, addig  a felnőttek az újbort is megkóstolták, mert a hagyomány szerint az újbornak Szent Márton a bírája.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2019. nov. 12. kedd 14:51 | Keszthely
8. alkalommal szervezték meg a Márton napi lámpásjárást, amelyet szeretetvendégség követett.
| 2018. nov. 12. hétfő 12:57 | Keszthely
Márton napon minden jóval várták a családokat a Georgikonban.
| 2017. nov. 13. hétfő 14:40 | Keszthely
Márton tallért osztottak és névnapi köszöntést is tartottak a keszthelyi ünnepségen.
| 2017. nov. 9. csütörtök 15:17 | Keszthely
Közeledik Szent Márton ünnepe. Keszthelyen az elmúlt évekhez hasonlóan lámpás járást rendeznek.
| 2016. nov. 15. kedd 14:55 | Keszthely
Esős időben, az újonnan felállított Szent Márton emlékkőtől indult az idei felvonulás a Balaton Színházba
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.